prognoze

Prognoză meteo 20 martie 2021–ger și ninsori la munte!

Context sinoptic:

– Țara noastră se va afla pe parcursul zilei de mâine sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat dorsalei anticiclonului Azoric care domină vremea din cea mai mare parte a Europei centrale și estice, asta în timp ce nordul și sudul Europei se află sub influența unor nuclee depresionare.

La începutul intervalului de prognoză regăsim un front de ocluziune poziționat pe sudul Moldovei, în timp ce, din punct de vedere al circulației, rămânem în sector rece (NV – SE), cu abateri termice la 850 hPa care ajung la –4, –6 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu minime negative în cea mai mare parte a țării (valori de la –2 spre –4, –6 grade), excepție urmând să facă doar estul Munteniei, sudul Moldovei și nordul Dobrogei, unde vorbim de un 0 grade spre 1 grad. În zonele montane este ger de-a binelea, cu minime de la –9 spre –11 grade, iar pe creste chiar –16, –17 grade.

Valorile maxime se opresc la 6 – 8 grade în bună parte din țară, doar prin Transilvania, Maramureș vorbim de doar 2 – 4 grade, iar prin zonele montane maximele diurne rămân mult sub 0 grade (-4 spre –6 grade, cu –9, –10 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Norii joși sunt prezenți pe cerul Moldovei, Orientalilor, Munteniei și nordului Dobrogei pe timpul nopții și al dimineții, pentru ca după amiaza să vorbim de un cer variabil, mai mult senin în toată țara. Seara aduce nebulozitate joasă în zonele montane, Oltenia și Muntenia.

Ceață:

– Condițiile de ceață apar spre orele dimineții prin sudul Moldovei și nordul Dobrogei dar și prin Muntenia.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori prin zona Orientalilor, sudul Moldovei (aici sunt condiții și de lapoviță) dar ploi, lapoviță și ninsori slabe sunt posibile și prin nordul Dobrogei.

Pe parcursul zilei ninsorile sunt prezente în toate zonele montane iar, odată cu a doua parte a după amiezii, avansul spre sudul țării al unei depresiuni mediteraneene va aduce ploi în Oltenia, sudul și sud-vestul Munteniei.

Ne așteptăm la cantități de precipitații care doar prin zonele montane (Orientali) ar putea ajunge la un 10 – 15 l/mp (vorbim doar de ninsori), în timp ce în sudul Olteniei, al Munteniei, ploile vor lăsa, momentan, doar 3 – 5 l/mp.

Vânt:

– Vântul va sufla slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi destul de liniștită din punct de vedere meteo, cu o pauză de la precipitații (cu excepția zonelor montane, unde va continua să ningă și, odată cu orele serii, sudul Olteniei și al Munteniei unde apar ploile), cu vânt liniștit, cu destul de mult soare. Temperaturile rămân modeste pentru data din calendar.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *