prognoze

Prognoză meteo 16 martie 2021–se răcește, precipitații abundente!

Context sinoptic:

– În zona țării noastre acționează un ciclon mediteraneean cu centrul baric Marius poziționat chiar în bazinul Mării Negre. Cu o deplasare retrogradă dar și cu alimentare din Marea Neagră, ciclonul mediteraneean are toate ingredientele pentru a aduce precipitații abundente la nivelul țării noastre.

Avem parte și de fronturi atmosferice, un front de ocluziune în zona de SE, un front cald la NE, acompaniat de un front rece la E, cu deplasare spre N. Din punct de vedere al maselor de aer, începem ziua tot în zona abaterilor calde (+2 spre +4 grade față de normal), dar, pe parcursul zilei, spre țara noastră avansează, pe direcție de deplasare V – E, o masă de aer mai rece, care, pentru început, își va face simțită prezența mai ales în vest, centru și nord, unde vorbim, la 850 hPa, de abateri termice negative, de la –1 spre –3 grade.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte în care minimele vor ajunge la valori de 6 – 8 grade prin nordul și estul Munteniei, prin sudul Moldovei și Dobrogea, în timp ce prin restul țării vorbim de temperaturi de la 2 spre 3, 4 grade. În zonele montane și prin nordul Moldovei ne oprim la 0 – 2 grade, cu –2, –3 grade pe creste.

Maximele nu urcă nici ele mai sus de un 6 – 8, 9 grade în bună parte din țară, cu excepția sudului și estului Moldovei, unde se pot atinge și 12 – 13 grade, în timp ce prin sudul Transilvaniei și zonele montane ne oprim la valori de 2 – 4 grade, cu –2, –3 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Abia spre finalul intervalului de prognoză este posibil să mai scape de nori Banatul, Crișana, nordul Olteniei. În rest, pe tot parcursul zilei cerul țării noastre va fi acoperit de nori joși.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață prin zonele montane și prin centrul Moldovei.

Precipitații:

– O zi bogată în precipitații, la nivelul întregii țări. Vorbim mai ales de ploi, cu excepția zonelor montane și seara și a sudului Transilvaniei, unde vorbim de lapoviță și ninsoare.

Vorbim de cantități importante, 15 – 20 l/mp, iar prin nordul, nord-estul Munteniei, sudul Moldovei, Meridionali și Munții Banatului se pot acumula chiar 30 – 40 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții vântul este activ mai ales prin Banat, Crișana, sudul extrem al Olteniei, unde vorbim de rafale de 40 – 45 km/h pentru ca, pe parcursul zilei, să avem parte de un vânt moderat la nivelul întregii țări, cu excepția Munteniei și Dobrogei. Rafalele vor ajunge la 45 – 50 km/h, iar prin zona Munților Banatului se pot atinge și 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Temperaturile scad, precipitațiile sunt prezente în toată țara, vorbim de ploi, în timp ce în zonele montane și sudul Transilvaniei (seara mai ales) avem parte de lapoviță și ninsori.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by rachmadrinaldie from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *