prognoze

Prognoză meteo 04 martie 2021–sudul Olteniei se apropie de 20 de grade!

Context sinoptic:

– Deși pe parcursul zilei de mâine o bună parte din Europa se va afla tot sub acțiunea unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului cu centrul baric Jacqueline poziționat la sud de țara noastră, dinspre NE își începe avansul un nucleu depresionar (cu centrul baric Friedrich), care, până la finalul zilei va ajunge și în țara noastră, permițând și avansul unui front rece care ne va traversa pe parcursul zilei de vineri.

Și pe parcursul zilei de mâine, din punct de vedere al circulației, rămânem în sector cald, cu abateri termice pozitive la 850 Hpa (1.5 km) care pot ajunge și la +8, +10 grade față de normal.

Temperaturi:

– Vorbim de o nouă noapte cu valori minime de temperatură care vor rămâne negative sau apropiate de 0 grade în cea mai mare parte a țării (-2 spre 0 grade), doar prin nordul Crișanei, zonele deluroase și montane din Moldova, nordul Munteniei și nordul Dobrogei fiind posibile și valori de la 2 spre 4 grade.

În ceea ce privește maximele zilei, plecăm de la valori negative pe crestele montane (-2, –3 grade), 4 – 6 grade în restul zonelor montane, 8 – 10 grade prin Transilvania, Maramureș, respectiv 12 – 14 grade prin Banat și Crișana.

În Moldova, Muntenia, Dobrogea și cea mai mare parte a Olteniei maximele urcă spre 14 – 16, 17 grade, iar în SV extrem al Olteniei sunt posibile chiar valori de 18 – 19 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de nebulozitate joasă (cu grad de acoperire de maxim 20%) prin zone restrânse din nordul Moldovei, Maramureș, estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. Pentru restul zilei vorbim de un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Abia spre finalul zilei sunt posibile ploi prin nordul extrem al Orientalilor.

Vânt:

– Pe parcursul nopții și al dimineții vorbim de rafale de 40 – 50 km/h doar prin zonele montane, pentru ca, odată cu orele prânzului și până spre seara vântul să devină moderat în intensitate (rafale de 30 – 40 km/h) prin bună parte din țară. Seara și până la finalul zilei revenim la situația de peste noapte, cu rafale de 40 – 50 km/h doar prin zonele montane.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi frumoasă de primăvară, în încălzire, chiar dacă noaptea vorbim tot de temperaturi ușor negative sau apropiate de pragul de îngheț.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Gerd Altmann from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *