prognoze

Prognoză meteo 17 februarie 2021–revin ninsorile prin vest, centru și nord!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre începe să își facă simțită prezența un câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni cu centrul baric Yukon poziționat în zona NV a Europei.

Schimbarea de presiune face posibil și avansul unor fronturi atmosferice către regiunea noastră, la începutul intervalului vorbim de un front cald poziționat la N, NV de noi, pentru ca, spre finalul zilei să fim abordați de un front rece pe direcție N – S, de o frontoliză rece la N, de un front de ocluziune la NE și un front cald la SE.

Revenim pe o circulație atlantică (V – E), astfel că avem parte de avansul unui aer cald, care va reuși să se instaleze în bună parte din țară, cu excepția Moldovei, estului Transilvaniei, estul Munteniei și Dobrogea, zone unde vom avea parte de abateri ușor negative la 850 hPa, spre –1, –2 grade.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o nouă noapte rece, chiar geroasă prin Moldova, nordul Dobrogei, zonele montane, unde minimele coboară spre –10, –11 grade. Prin Banat și Crișana avem parte de –2, –3 grade, în timp ce în restul țării se vor atinge minime de –6 spre –8 grade.

Maximele zilei rămân negative prin zonele montane (-2 spre –4 grade), prin NE, centrul și SE Moldovei, nordul Dobrogei, nordul Transilvaniei și dealurile Munteniei și Olteniei (-1 spre 0 grade), în timp ce în restul țării așteptăm valori de 2 – 4, 5 grade,iar prin sudul Banatul chiar 7 – 8 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții vorbim de nebulozitate joasă prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, estul Munteniei, cu grad de acoperire de la 50% spre 100%.

Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii, cerul se acoperă de nori groși în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, iar seara și prin Oltenia, Muntenia și Moldova.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori slabe prin nordul Orientalilor, Maramureș, nordul Transilvaniei. Odată cu orele prânzului un front de precipitații intră în țara noastră prin vest, aducând ploi și polei prin Banat, ninsori prin Crișana, Maramureș, zonele montane, nordul Transilvaniei. Seara și până la finalul zilei ninsorile cuprind toate zonele montane, Crișana, Maramureș, Transilvania și pot fi inclusiv moderate cantitativ. Prin sudul și sud-vestul Olteniei avem parte de ploi și condiții de polei.

Vorbim de cantități de precipitații care nu vor trece de 3 – 5, maxim 7 l/mp.

Vânt:

– Odată cu orele după amiezii vorbim de un vânt moderat prin Muntenia, sudul Moldovei, zonele montane, Crișana, unde se pot atinge, la rafală, 30 – 40 km/h. Seara și până la finalul zilei intensificările de vânt rămân prin zonele montane și prin vestul Banatului (30 – 40 km/h).

Strat de zăpadă:

– Pe lângă stratul de zăpadă din zonele montane (50 –60 cm, iar pe creste și peste 100 cm), din nordul Moldovei (5 – 7 cm), ziua de mâine aduce posibilitatea unui strat nou de zăpadă, nu mai mult de 1 – 3 cm, și prin estul Banatului, Crișana, Maramureș și Transilvania.

Concluzii:
– Ziua de mâine vine cu noi ninsori, mai ales prin vest, centru și nord, care vor aduce un strat mic de zăpadă și prin Crișana, Maramureș, Banat, Transilvania. Asta după o noapte foarte rece în toată țara.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Henning Sørby from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *