prognoze

Prognoză meteo 14 februarie 2021–ger noaptea, frig și ninsori peste zi!

Context sinoptic:

– Cu 3 centri barici de joasă presiune poziționați în Atlantic (Xanthos), Rusia (Volker) și Turcia (Wolfram) vremea din bună parte din Europa se va afla sub dominația unui anticiclon cu centrul baric Helida poziționat deasupra Poloniei și Cehiei, cu valori de presiune și de 1040 mbar, iar la noi se va poziționa un izobar de 1030 mbar. Vorbim astfel de o vreme stabilă, fără fronturi atmosferice.

Din punct de vedere al circulației rămânem pe o advecție rece, dinspre N, NV spre S, SE, iar abaterile termice de la 85 hPa se vor menține la –4 spre –6, chiar –8 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o nouă noapte rece, cu valori negative la nivelul întregii țări, în general spre –5, –7 grade, mai scăzute, spre –9, –11 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei. În zonele montane minimele coboară spre –14 – 16 grade.

Nici maximele zilei de mâine nu reușesc să treacă de valori negative decât prin vestul extrem al țării, unde se pot atinge 1 – 2 grade. În restul țării vorbim de temperaturi de la –6 grade prin Transilvania, Maramureș, la –4, –2 grade pentru restul zonelor. La munte vorbim de ger și peste zi, cu maxime care nu trec de –8, –10 grade, iar pe creste –12 spre –14 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă (grad de acoperire de la 50 spre 100%) prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova iar pe parcursul zilei ceva nori se pot arăta și pe cerul Munteniei, Dobrogei (grad de acoperire de până la 50%)

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem parte de ninsori slabe prin Maramureș, Crișana, nordul Transilvaniei și al Orientalilor iar spre dimineață sunt condiții de ninsori slabe și prin Moldova, restul Transilvaniei și Meridionali. Nu vorbim de mai mult de 3 – 5 mm, mai ales prin zonele montane, în rest, doar fulguieli.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de un vânt moderat (rafale de 30 – 40 km/h) prin Moldova și zonele montane, pentru ca în restul zilei să vorbim de vânt moderat doar prin zonele montane.

Strat de zăpadă:

– Dincolo de stratul de zăpadă consistent din zonele montane (peste 40 – 50 cm, iar pe creste chiar peste 80 – 100 cm), mai avem parte de strat de zăpadă prin nordul și centrul Moldovei (5 – 7 cm), Transilvania (2 – 4 cm), estul Munteniei și Dobrogea (2 – 4 cm, cu excepția sudului județului Călărași unde vorbim de un strat de 10 – 12 cm).

Concluzii:
– Ne așteaptă o nouă zi rece, prin nord, centru și est sunt posibile și ninsori slabe.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by anncapictures from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *