prognoze

Prognoză meteo 07 februarie 2021–Moldova vs restul țării!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic ziua de mâine aduce spre țara noastră avansul unor izobare aparținând unei depresiuni poziționate în centrul Europei, cu centrul baric Tristan (I și II). În același timp, la nord de țara noastră se poziționează două fronturi calde.

Și mai interesante sunt lucrurile din punct de vedere al circulației, țara noastră urmând să se poziționeze la contactul dintre două mase de aer cu proprietăți extrem de diferite: la nord, nord este poziționată o masă de aer polar, cu abateri termice spre –8, –10 grade, în timp ce sudul Europei, deci și al României, se regăsește sub influența unei mase de aer foarte cald, tropical, cu abateri termice pozitive care ajung și la +12, +14 grade față de normal (asta la 850 hPa).

Temperaturi:

– Noaptea aduce minime de la 2 spre 4, 6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei, unde vorbim de minime spre –4, –5 grade, iar prin nordul Dobrogei vorbim de minime ușor sub 0 grade, spre –1, –2 grade.

Și maximele zilei de mâine vor împărți țara în Moldova, cu valori de –2 spre –4 grade și Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania, unde se pot atinge și 12 – 13 grade. Oltenia, Muntenia și Dobrogea se opresc la valori maxime de 2 – 4, 5 grade, valori pe care le vom regăsi și prin zonele montane.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții doar Banatul și sudul Transilvaniei au parte de un cer senin, pentru ca, odată cu orele dimineții și pentru tot restul zilei, cerul să se elibereze de nori în și în Crișana, Maramureș, restul Transilvaniei. Moldova, Oltenia, Muntenia și Dobrogea vor rămâne sub nori joși denși tot intervalul de prognoză.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin nordul Olteniei, al Munteniei dar și prin Maramureș și zonele montane (aici, mai ales prin zona Meridionalilor și a Carpaților de Curbură ceață ar putea persista pe tot parcursul zilei). Odată cu orele serii și până la finalul zilei revin condițiile de ceață prin sud-estul Munteniei.

Precipitații:

– Noaptea aduce ninsori prin nordul și centrul Moldovei, ploi, lapoviță și polei prin sudul regiunii, ploi prin Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei. Ninsorile continuă prin Moldova până după orele prânzului, când sunt înlocuite de lapoviță și ploaie, cu risc major de depunere a poleiului. Seara, ploile apar și prin Dobrogea, estul Munteniei.

Vorbim de cantități de 5 – 10 l/mp, doar prin nordul Orientalilor fiind posibil să se acumuleze 15 – 20 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale de vânt de 60 – 70 km/h pe crestele montane, pentru ca, odată cu orele amiezii, să vorbim de un vânt moderat și prin Banat (40 – 5 km/h), în timp ce prin Meridionali și Apuseni ajungem la 60 – 70, 80 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile de mâine din Moldova duc stratul de zăpadă din norul regiunii spre un 10 – 15 cm. Despre strat de zăpadă mai vorbim doar prin zonele montane, cu peste 80 – 100 cm pe crestele Meridionalilor.

Concluzii:
– Ziua de mâine poate fi caracterizată foarte ușor prin: Moldova și restul țării. Moldova are parte de zi de iarnă autentică, cu ninsori, cu frig, în timp ce prin restul vestul țării ajunge la maxime de 13 – 14 grade.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Franz Bachinger from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *