estimari

#Vremeasăptămânală 01–07 februarie 2021: alternanță primăvară–iarnă!

Ne așteaptă o săptămână cu de toate, pentru toți, în funcție de zona unde ne vom afla. Alternanțe de la primăvară la iarnă în doar câteva zile, de la temperaturi de 15 – 16 grade, la –2, –3 grade. O săptămână bogată și în precipitații, mai ales prin vest, centru și nord.

Luni, 01 februarie:

– Pe timpul nopții avem parte de minime negative doar prin Moldova (-0 spre –2, –3 grade), Orientali (-5 spre –7, –8 grade), dar și pe crestele Meridionalilor și Apusenilor (-0 spre –2, –3 grade). În restul țării avem parte de temperaturi nocturne pozitive, de la 1 spre 3, 4 grade, iar în Dobrogea se pot atinge chiar 9 – 10 grade.

Maximele primei zile din ultima lună de iarnă aduc diferențe majore de la o regiune la alta.. Astfel, prin nordul și centrul Moldovei rămânem cu maxime negative (-0 spre –2 grade(, în timp ce în sudul regiunii, prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania avem parte de maxime de la 1 spre 3, 4 grade. Mult mai cald va fi prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, unde se ating și 10 – 12, 13 grade.

Avem parte de precipitații la nivelul întregii țări, ninsori prin Moldova, zonele montane, nordul Crișanei, Maramureș, ploi în rest. Prin sudul și centrul Moldovei sunt condiții de polei.

Cantitățile de precipitații vor ajunge,la 10 – 20 de l/mp în bună parte din țară.

Marți, 02 februarie:

– Prin Moldova minimele continuă să scadă și ajung la valori de –3, –5 grade, cu –8 spre –10 grade prin zona Orientalilor. Valori ușor negative avem și prin estul Munteniei, Transilvania, Maramureș, vestul Crișanei și restul zonelor montane, unde nu trecem de –0 spre –2 grade. În restul țării vorbim de valori nocturne de temperatură de la 2 spre 4, 5 grade.

Maximele vor ajunge, în aproape toată țara, la valori de 7 – 9, 10 grade, cu excepția nordului Moldovei, Orientalilor, unde ne oprim la 1 – 3 grade, aceleași valori fiind așteptate și prin restul zonelor montane, în timp ce prin Crișana, Transilvania, sudul Moldovei și nordul Dobrogei se ating 4 – 5 grade.

Precipitații slabe mai sunt posibile prin sudul Dobrogei, al Munteniei, Oltenia, prin Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei. Vorbim de lapoviță și ninsori prin zonele montane, în rest doar ploi, iar cantitățile așteptate nu vor trece de 1 – 3 l/mp.

Miercuri, 03 februarie:

– Rămânem cu minime negative prin nordul Moldovei (-3 spre –5 grade) prin zonele montane (-3 spre –5 grade), dar și prin Transilvania, Maramureș (-0 spre –2 grade). În Oltenia, Muntenia și Dobrogea minimele urcă spre 6 –8 grade, pentru car prin Banat și Crișana să ne oprim doar la 2 – 4 grade.

Maximele urcă, în cea mai mare parte a țării, la valori de 8 – 10, 12 grade, doar prin nordul Moldovei zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș și nordul Crișanei se ating 4 – 6, 7 grade.

Precipitații slabe (1 – 3 l/mp), sunt posibile mai ales prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei. Vorbim de ploi, doar prin zonele montane se vor semnala ninsori.

Joi, 04 februarie:

– Prin Banat, Crișana, sudul Transilvaniei avem parte de minime de 6 – 8, 9 grade, prin estul Munteniei și Dobrogea se ating 4 – 5 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la valori de 1 – 3 grade. În zonele montane minimele coboară sub 0 grade, spre –2, –3 grade.

Maximele ne duc deja către o veritabilă zi de primăvară, cu valori de 14 – 16, 17 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea. Mult mai cald decât normalul perioadei va fi și prin Moldova, Banat (11 – 13 grade). În Transilvania, Maramureș, Crișana ne oprim la temperaturi maxime de la 8 spre 10 grade, iar în zonele montane se ating 0 – 2, 3 grade.

Precipitații sunt așteptate prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, Moldova. În Maramureș și nordul Orientalilor sunt posibile cantități de 15 – 20 l/mp. Vorbim de ploi, doar prin zonele zonele montane așteptăm lapoviță și ninsori.

Vineri, 05 februarie:

– Ajungem la minime de 6 – 8 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, sudul Transilvaniei și Dobrogea, în timp ce în restul țării ne oprim la valori de 3 – 5 grade. În zonele montane se vor atinge –3, –2 spre 0 grade.

Maximele ating iarăși 14 – 16 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, respectiv 10 – 12 grade prin sudul Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana. În Maramureș ne oprima valori de 5 – 7 grade, Moldova are parte de doar 1 – 3 grade, la fel ca și în zonele montane, iar pe creste vorbim de maxime negative, –2 spre –4 grade.

Precipitații sunt așteptate prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Moldova. În Moldova și prin zonele montane așteptăm inclusiv ninsori.

Sâmbătă, 06 februarie:

– Prima zi de weekend vine cu semnal de schimbare important, mai ales din punct de vedere al temperaturilor maxime, care devin negative în Moldova (-2 spre –4 grade), scad mult și în Muntenia (nu mai trecem de 2 – 4 grade), în nordul Dobrogei avem parte tot de 3 – 5 grade, iar în nordul regiunii avem maxime negative, de la –0 spre –2 grade. Prin Transilvania, Maramureș, Crișana și vestul Munteniei se ating valori de 4 – 6 grade, pentru ca în Oltenia și Banat să rămânem cu maxime de 12 – 14, 15 grade.

Precipitațiile sunt prezente prin Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane, estul Munteniei și Dobrogea (5 – 10 l/mp). Prin Moldova, zonele montane, nordul Dobrogei așteptăm ninsori, inclusiv moderat / abundente, în timp ce în restul zonelor unde sunt așteptate precipitații vorbim doar de ploi.

Duminică, 07 februarie:

– Ultima zi din săptămâna aduce maxime de 13 – 15 grade prin Banat, Crișana, Transilvania, pentru ca prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea să ne oprim la valori de 7 – 9 grade. În Moldova maximele mai câștigă câteva grade (3 – 5 grade), iar în nordul regiunii se pot atinge valori de 0 – 2 grade.

Precipitațiile vor fi prezente prin nordul Crișanei, Maramureș, Moldova, Dobrogea dar și prin estul Munteniei și, izolat, prin Oltenia. Cantitățile așteptate să cadă nu vor trece de un 3 – 5 l/mp, doar prin nordul extrem al Orientalilor fiind posibil să ajungem la 10 – 15 l/mp. Pe timpul nopții mai sunt posibile ninsori în Moldova, apoi vorbim doar de ploi.
Vorbim de o săptămână bogată în precipitații mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, nordul Moldovei, unde se pot acumulat și 25 – 30, 40 l/mp, în timp ce în restul țării nu trecem de un 10 – 15 l/mp.
Din aceste precipitații, ninsorile vor fi prezente doar prin zonele montane, prin Crișana, nordul Transilvaniei, dar și prin Moldova, vorbim, în general, de cantități de la 5 spre 7, 10 l/mp, cu excepția Orientalilor și a dealurilor Moldovei, unde se pot acumula și 20 – 30 l/mp.
În ceea ce privește stratul de zăpadă, prima săptămâna din februarie aduce strat de zăpadă doar prin zonele montane (consistent, de peste 60 – 70 cm), dar și prin Moldova și nordul Dobrogei (3 – 5 cm).

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Luidmila Kot from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *