prognoze

Prognoză meteo 20 ianuarie 2021 – scăpăm de ger, nu și de ninsori!

Context sinoptic:

– Un vast ciclon atlantic cu centrul baric Goran poziționat deasupra Insulelor Britanice avansează spre mare parte din Europa Centrală, în timp ce estul și sudul, deci inclusiv țara noastră, se vor afla sub acțiunea unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului cu centrul baric Dragica poziționat în bazinul Mării Negre.

Lucrurile se schimbă și din punct de vedere al circulației, una care revine la ”morișca atlantică”, care trimite astfel aer cald spre noi (direcție de deplasare V – E) astfel că ajungem cu abaterile termice la 850 hPa și la valori de +2, +4 grade.

Temperaturi:

– Gerul care ne-a dat bătăi de cap în ultimele zile se mai înmoaie începând chiar cu noaptea care urmează, astfel că doar prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea și zonele montane mai vorbim de temperaturi care să coboare sub –4, –6 grade, asta în timp ce prin Banat, Crișana și Oltenia avem parte de o noapte cu temperaturi peste 0 grade, chiar 2 – 3 grade. În restul țării minimele se opresc la un –0 spre –1, –2 grade.

Maximele zilei devin și ele pozitive în cea mai mare parte a țării, cu valori de 2 – 4 grade, doar prin zonele montane și estul extrem al Moldovei urmând să vorbim de temperaturi negative, spre –0, –2 grade, posibil mai scăzute, spre –3, –4 grade pe crestele montane.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată la nivelul întregii țări și doar după orele prânzului cerul se mai eliberează de nori prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea iar seara și prin Moldova și Banat.

Ceață:

– Odată cu orele după amiezii ceața își face apariția prin zonele montane dar și prin depresiunile Transilvaniei, pentru ca seara și până la finalul zilei să vorbim de ceață prin mare parte din Transilvania.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ninsorile cuprind toate zonele montane, apar și prin Transilvania, Maramureș, Crișana, estul Banatului (în Crișana și Banat vorbim și de ploi și lapoviță). Odată cu dimineața și până dincolo de orele prânzului avem ploi prin Banat și Crișana, ploi lapoviță și ninsori prin zonele montane, pentru ca, odată cu orele serii și până la finalul zilei, aria precipitațiilor să se restrângă spre nordul Orientalilor și Maramureș, unde vorbim de ploi, ploaie care îngheață și lapoviță.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de un vânt cu rafale de 60 – 70 km/h prin zonele montane, iar pe creste chiar rafale de 80 – 90 km/h iar situația nu se va modifica pe tot parcursul zilei. În restul țării vorbim de un vânt slab, cu ușoare intensificări moderate (30 – 40 km/h) posibile amiaza prin Oltenia.

Strat de zăpadă:

– Avem parte de un strat mic de zăpadă prin Moldova, Transilvania, Crișana, estul Banatului ar și prin vestul Munteniei și prin sudul Olteniei (3 – 5, izolat 7 –8 cm). În zonele montane, prin sudul Transilvaniei, Maramureș vorbim de un strat de zăpadă de peste 10 – 15 cm, iar în zonele montane avem parte de peste 40 – 50 cm, cu mai mult de 100 de cm pe crestele montane.

Concluzii:
– Cel puțin în prima parte a zilei mai avem parte de ninsori prin nordul, centrul și vestul țării. Scăpăm și de ger.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by _Alicja_ from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *