prognoze

Prognoză meteo 17 ianuarie 2021–ninsori moderate prin Banat, ger în toată țara!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mobile poziționată acum în estul Rusiei. Această depresiune este și cea care aduce o advecție de aer rece, arctic continental, spre zonă țării noastre, dinspre NE. Din punct de vedere al fronturilor, avem un front oclus poziționat la începutul intervalului de prognoză la NV de țara noastră, pentru ca până la orele prânzului să îl regăsim la SV, urmând să dispară apoi.

Din punct de vedere al circulației, pe o direcție tot N – S, țara noastră se va afla în mijlocul celui mai puternic val de advecție rece, astfel că vorbim de abateri termice care pot ajunge, la 850 hPa, chiar și la –12, –14 grade față de valorile normale.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează va fi cea mai rece de până acum din această iarnă, cu valori de temperatură care vor scădea, în cea mai mare parte a țării, spre –8, –10 grade, iar prin Moldova chiar spre –11, –12 grade. Prin sudul Munteniei, al Olteniei, prin Banat, Crișana ne oprim la valori de 04 spre –6 grade. În zonele montane minimele coboară spre –14, –16 grade, cu –20, –21 de grade pe creste.

Nici maximele zilei nu mai ajung la valori pozitive, astfel că vorbim la nivelul întregii țări de maxime de la –2 spre –4, –5 grade. Prin Moldova, Transilvania temperaturile nu urcă mai sus de –6, –7 grade, pentru ca în zonele montane să vorbim de maxime la pragul gerului, de la –8 spre –10, –11 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin Muntenia, Moldova (aici gradul de acoperire va fi de 30 – 50%), respectiv nordul Dobrogei. Pe parcursul zilei nebulozitatea rămâne accentuată prin Banat, Crișana, în timp ce prin restul țării vorbim de un cer variabil, cu înnorări slabe, pentru ca abia la finalul zilei nebulozitatea să se accentueze și prin Moldova, Transilvania, zonele montane, Dobrogea.

Ceață:

– Condiții izolate de ceață pot fi pe arii restrânse din zonele montane.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem condiții de ninsori prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Crișana și vestul Munteniei. Odată cu a doua parte a dimineții un front de ninsori abordează vestul țării noastre, aducând ninsori prin Banat (moderate chiar), dar și prin Crișana și Maramureș pentru ca, la finalul zilei, ninsorile să își facă apariția și prin nordul Moldovei.

Vânt:

– Vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, pe tot parcursul zilei, excepția urmând să fie făcută de zona litoralului, unde vorbim de rafale de 40 – 50, 55 km/h pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Vestul Banatului și al Crișanei primesc încă 5 – 7 cm strat nou de zăpadă, în timp ce prin Transilvania se mai pot depune 1 – 2 cm.

Concluzii:
– Urmează cea mai rece noapte din această iarnă, cu valori de temperatură care coboară sub pragul gerului prin multe zone. Banatul are mâine parte de ninsori moderate și de un strat nou de zăpadă de 5 – 7 cm.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Dale Forbes from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *