prognoze

Prognoză meteo 15 ianuarie 2021–continuă ninsorile în nordul țării!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre va acționa un câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni cu centrul baric Dimitrios poziționat acum în zona Rusiei. În același timp, un front rece va traversa țara noastră de la N la S.

Pe o circulație N – S, continuă o advecție de aer polar continental, aer care va duce abaterile termice de la 850 hPa și la valori cu –10, –12 grade sub ceea ce ar trebui să fie valorile normale ale perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o nouă noapte rece, cu valori de temperatură negative la nivelul întregii țări (-2 spre –4, –5 grade, în timp ce în zonele montane coborâm chiar la valori de ger (-8, –10, –11 grade).

Rămânem cu valori negative și la maximele zilei, asta în Transilvania, Maramureș, Crișana, mare parte din Banat, Moldova (nord și centru), zone unde vorbim de temperaturi diurne de la –0 spre –2 grade. În vestul extrem al Banatului, sudul Moldovei, Oltenia, Muntenia și Dobrogea se vor atinge maxime de 2 – 4 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă va fi accentuată prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, dar și prin sudul Munteniei și Dobrogea.

Odată cu a doua parte a dimineții și pe parcursul după amiezii avem parte de un cer senin prin sudul țării, în timp ce în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și Moldova norii joși persistă, cu un grad de acoperire de la 50% spre 75% și 100%, situație care nu se va schimba foarte mult până la finalul zilei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și apoi la sfârșitul intervalului de prognoză avem condiții de ceață, însoțită chiar și de depunere de chiciură prin Crișana, pe parcursul zilei ceața ar putea fi prezentă și prin zonele montane.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ninsorile sunt prezente prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, dar și prin Crișana și sudul Munteniei, respectiv nordul Moldovei. Cu excepția Munteniei, în restul regiunilor menționate mai sus ninsorile vor fi prezente, cu mici pauze, pe tot parcursul zilei.  Vorbim de 5 – 7 mm de ninsori în cea mai mare parte a zonelor mai sus menționat, dar prin zonele montane se pot atinge și 15 – 20 mm.

Vânt:

– Încă de pe timpul nopții vorbim de un vânt activ prin zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h), prin Transilvania, Maramureș, Moldova (rafale de 30 – 40 km/h). Odată cu orele serii vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde avem, în continuare, rafale de 50 – 60 km/h, iar prin zona de Curbură chiar de 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Stratul de zăpadă din zonele montane continuă să crească, astfel că vorbim de peste 35 – 40 cm prin mare parte din regiunile montane, iar pe creste ajungem chiar și la peste 100 cm. Un strat de zăpadă de 5 – 7 cm vom avea și prin Transilvania iar prin nordul Moldovei și Crișana ne mulțumim cu un 2 – 3 cm.

Concluzii:
– Continuă ninsorile prin nordul țării, și vântul va avea momente când va sufla chiar cu rafale moderate, în timp ce restul țării are parte de un cer mai mult senin și temperaturi peste 0 grade.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by flyupmike from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *