avertizari

Vin ninsorile și viscolul peste România! Avertizare meteo cod galben și portocaliu!

Avertizare meteo cod galben și portocaliu de ninsori și viscol, valabilă în intervalul 08 ianuarie 2021, ora 15 – 11 ianuarie 2021, ora 15.
IMPORTANT: Aceasta este o prognoză și estimare care ia în calcul scenariile cele mai severe și codurile menționate pe hartă trebuie tratate ca și coduri NOWCASTING.
Notă: Această este o prognoză personală, singura instituție abilitată pentru a emite prognoze și avertizări oficiale este ANM.

Cod galben: în zonele avertizate cod galben vor fi precipitații sub toate formele la început, apoi preponderent ninsori, cu depunere de strat, iar în intervale scurte de timp, intensificările de vânt cu rafale de 40 – 50 km/h, asociate ninsorii, vor produce fenomenul de viscol.

Cod portocaliu: în zonele avertizate cod portocaliu se așteaptă ninsori abundente, ce pot fi însoțite și de intensificări ale vântului, cu rafale de 60 – 70 km/h. În aceste zone am avut deja precipitații importante cantitativ și, ca urmare a ninsorilor care urmează, se pot produce avalanșe.

Context sinoptic:

Zilele care urmează vor regăsi țara noastră atât sub acțiunea unei depresiuni mediteraneene cu centrul baric Bartosz, care va influența vremea mai ales din sudul și estul țării, dar și cu o dorsală a Anticiclonului Azoric de al cărei avans și forță de a aduce aerul rece odată cu ea depinde foarte mult și forma predominantă a precipitațiilor care vor cădea la noi zilele care urmează.

Din punct de vedere al fronturilor, de interes, cel puțin azi, este un front cald poziționat la sud de țara noastră, care, mai apoi, este împins de anticiclon spre zona Bulgariei, de unde, pe parcursul zilei de luni mai ales, revine ca un front cald ce se transformă în front oclus și apoi front rece, poziționat la SE și în zona bazinului Mării Negre.

contextsinoptic10ianuarie2021

Din punct de vedere al circulației, zilele care urmează aduc o alternanță a maselor de aer la nivelul țării noastre. Astfel, de azi și până duminică, pe o direcție de deplasare NV – SE, avansează spre noi o masa de aer continental polară, care duce abaterile termice de la 850 hPa și la -3, -4 grade față de normalul perioadei. Începând cu ziua de duminică, avansul depresiunii mediteraneene urmează să aducă și aer cald, cu abateri ușor pozitive (+1 spre +2 grade) mai ales în sudul și estul țării.

Scenariu:

Încă de la aceste ore vorbim de precipitații în tot sudul țării. Ninsori Meridionali, lapoviță și ninsori prin Oltenia, dealurile Munteniei, ploi, moderate cantitativ, în restul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea. Odată cu orele după amiezii, frontal de precipitații se extinde și spre Banat (ploi), Transilvania (ninsori), ninsori care cuprin apoi și sudul și centrul Moldovei. În Oltenia, Muntenia și Dobrogea continua ploile, chiar, dacă, izolat, pot fi și momente când avem parte de lapoviță.

Ninsorile continua, pe parcursul nopții de sâmbătă, prin Meridionali, Orientali, sudul Transilvaniei, prin nordul Munteniei, în timp ce ploile din sud se retrag mai ales spre sudul, sud-estul extrem al Munteniei, iar prin Dobrogea avem tendința de transformare în lapoviță și ninsoare. Pe parcursul zilei de sâmbătă mai avem parte de ploi slabe prin Oltenia și de ninsori prin nordul Moldovei.

Odată cu primele ore ale nopții de sâmbătă spre duminică suntem abordați de un nou front de precipitații, care intră prin sudul țării. Vorbim, astfel, de ploi, prin sudul Olteniei, Munteniei și Dobrogei, Odată cu orele după amiezii de duminică ninsorile cuprind Meridionalii, nordul Munteniei și al Olteniei, pentru ca, odată cu seara, ninsorile să cuprindă și Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, iar prin Dobrogea să avem ploi,lapoviță și izolat, ninsori. În Oltenia și Muntenia ninsorile vor continua (iar în multe momente vor fi chiar moderat / intense) până în primele ore ale nopții de marți, când apare tendința de transformare a lor în lapoviță și ploi.

De ninsori vorbim, pe parcursul după amiezii de duminică și zilei de luni și prin Banat, sudul Moldovei, iar în noaptea de luni spre marți și pe parcursul zilei de marți avem ninsori în bună parte din țară, mai intens prin nordul Olteniei, al Munteniei și Moldova.

Vânt:

– Dacă pe parcursul zilelor de vineri și sâmbătă nu vorbim de intensificări ale vântului, odată cu seara zilei de sâmbătă, dar mai ales pe parcursul zilelor de duminică și luni, în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, vântul va ajunge la rafale de 40 – 50 km/h. În condițiile în care vom avea parte, în aceste zone, și de ninsori, putem vorbi, pe intervale de timp scurte, inclusive de viscol.

Strat de zăpadă:

Grosimea stratului de zăpadă, estimate de principalele modele meteo:

ICON EU: 5 – 10 cm prin Oltenia, Muntenia; 2 – 4 cm prin Moldova, sudul Transilvaniei, Banat; peste 30 – 40 cm în zonele montane.

SWISS MRF: 2- 5 cm prin Oltenia, Muntenia, Moldova, sudul Transilvaniei, Banat și Crișana.

ECMWF HRES: 15 – 20, 25 cm prin Oltenia, Muntenia; 5 – 10 cm prin Moldova; 2- 5 cm prin Transilvania, Banat, Maramureș.

GFS: 1 – 3 cm prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat.

GEM: 15 – 20 cm prin Oltenia, Muntenia, 5 – 10 cm prin Moldova, Transilvania, 2 – 3 cm prin Banat.

COSMO: 5 -10, 15 cm pe Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei, prin Moldova, sudul Banatului, respective 50 – 70 cm prin zonele montane.

xx_model-en-313-0_modez_2021010800_117_958_108

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *