prognoze

Prognoză meteo 06 ianuarie 2021–continuă ploile în regiuni deja afectate!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mediteraneene ai cărei centri barici Ahmet și Lisa se poziționează la NV de noi. La finalul zilei, la V de România se poziționează un front de ocluziune și unul rece, care ne vor traversa pe parcursul zilei de joi.

Pe o circulație vestică, rămânem în continuare în sector cald, chiar dacă abaterile pozitive de la 850 hPa (1.5 km) nu mai trec de +2, +3 grade față de valorile normale.

Temperaturi:

– Noaptea de Bobotează vine cu valori negative de temperatură (-0 spre –2 grade) prin mare parte din Muntenia, Transilvania, estul Olteniei, Moldova, în timp ce prin estul Munteniei, al Moldovei, Dobrogea și SV Olteniei avem valori spre  2 – 3 grade. Mult mai cald va fi în Banat și Crișana, unde avem parte de minime de 6 – 8 grade. În zonele montane avem parte de minime de la –2 spre –4 grade, cu –6, –7 grade pe creste.

Maximele zilei se vor situa, în cea mai mare parte a țării, între 6 și 8 grade, cu valori ușor mai ridicate prin SE Munteniei, Dobrogea și estul Banatului (10 – 12 grade). În zonele montane predomină maximele negative, de la –0 spre –2, –3 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin vestul extrem al Banatului, Crișanei, Maramureș, nordul Transilvaniei, Orientali, nordul și estul Moldovei. Odată cu orele după amiezii aria nebulozității se extinde și se accentuează la început prin Banat, apoi și prin Crișana, Maramureș, Transilvania, Oltenia și Muntenia (cu grad de acoperire de la 50 spre 70 și chiar 100%). Seara și finalul zilei aduc nori joși persistenți peste Banat, Crișana, Apuseni, Meridionali, nordul Olteniei dar și prin Maramureș și Transilvania.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin Apuseni, Crișana, iar odată cu orele dimineții prin nordul Moldovei. Seara, condițiile de ceață reapar prin Meridionali.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem parte de ploi prin nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin nordul Orientalilor, în timp ce prin Banat vorbim de ploi. Începând cu a doua parte a dimineții vorbim de ploi pe arii extinse în Banat, Crișana, prin Oltenia, Maramureș, în timp ce prin vestul Meridionalilor, prin Apuseni și prin zonele montane din Maramureș predomină lapovița și ninsorile. Direcția de deplasare a frontului de precipitații va fi SV – NE, astfel că după amiaza avem parte de ploi și prin nordul Munteniei, nordul Transilvaniei, în timp ce ninsorile se extind în toată zona Meridionalilor și prin nordul Orientalilor.

Odată cu orele serii un nou front de precipitații pătrunde prin SV și aduce ploi moderate cantitativ în Banat, Crișana, Oltenia, prin Maramureș și vestul Transilvaniei, în timp ce în Meridionali și Apuseni continuă lapovița și ninsorile.

Vorbim de cantități de precipitații care doar în zonele montane mai ajung la 15 – 20 l/mp, în timp ce, în restul zonelor unde vor cădea nu trecem de un 5 – 7 l/mp. În zonele montane, precipitațiile sub formă de ninsoare vor acumula 5 – 10, 15 mm.

Vânt:

– Pe parcursul dimineții vorbim de un vânt activ, cu rafale moderate, de 40 – 50, 60 km/h prin Banat, Crișana, în timp ce în zonele montane sunt posibile rafale de 60 – 70, izolat 90 km/h pe tot parcursul zilei.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile așteptate mai ales prin vestul Meridionalilor și Apuseni vor aduce 10 – 15 cm în plus la stratul de zăpadă deja existent, în timp ce în restul zonelor montane acesta va pierde 2 – 3 cm.

Concluzii:
– Ne așteaptă o nouă zi cu ploi prin zone unde deja au căzut cantități importante de precipitații în ultima perioadă: Banat, Crișana, Oltenia. Ploi slabe sunt posibile și prin restul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Mylene2401 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *