prognoze

Prognoză meteo 05 ianuarie 2021–ploi multe, vânt intens!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, în zona țării noastre va acționa un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni mediteraneene al cărei centru baric Ahmet va fi poziționat fix în zona țării noastre.

Începem ziua cu un front cald poziționat la vest de țara noastră, un alt front rece la SE de noi, iar pe parcursul zilei acestea urmând să se deplaseze la V și NE de noi.

Pe o circulație SV – NE rămânem în continuare în sector cald, cu abateri termice pozitive, la 850 hPa, și de+4, +5 grade.

Temperaturi:

– Minimele nopții rămân ridicate la nivelul întregii țări, cu valori de la 6 spre 8 grade, iar prin sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea putem ajunge chiar la 10 grade. Prin nordul Moldovei ne oprim la 3 – 4 grade, respectiv 0 – 2 grade prin zonele montane (cu valori ușor negative, spre –2, –3 grade pe creste).

Aceleași valori și aceeași distribuție o avem și în ceea ce privește valorile maxime, doar prin vestul Banatului urmând să vedem că avem maxime mai mici decât minimele, în jur de 3 – 4 grade.

Nebulozitate:

– Vorbim de nebulozitate joasă accentuată la nivelul întregii țări, abia odată cu orele după amiezii cerul urmând să se mai elibereze de nori prin Oltenia iar apoi, odată cu orele serii, în cea mai mare parte a țării, astfel că, la finalul zilei mai vorbim de nebulozitate joasă doar prin Transilvania, estul extrem al Banatului, Crișanei, Maramureș și NE Moldovei.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin nordul Munteniei, apoi și prin zonele montane iar după amiaza inclusiv prin zona Moldovei. Odată cu orele serii și până la finalul zilei avem condiții de ceață prin Banat și nordul Moldovei.

Precipitații:

– Încă de la începutul intervalului de prognoză avem parte de ploi, moderate cantitativ, în Banat, Crișana, Oltenia, vestul Munteniei, prin Maramureș, Transilvania, dar și prin Orientali și N Moldovei. În Meridionali și Apuseni vor predomina lapovița și ninsorile. Până la orele dimineții ploile vor traversa și restul Munteniei, ajung și prin Dobrogea, sudul și centrul Moldovei, continuă în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania iar în toate zonele montane avem lapoviță și ninsori.

Odată cu orele prânzului aria precipitațiilor se restrânge astfel că, la orele serii, mai vorbim de ploi, lapoviță și ninsori prin zonele montane din nordul Transilvaniei, Maramureș.

Vorbim de cantități de precipitații care ar putea ajunge, prin Oltenia, zonele montane, Banat și Crișana și la 20 – 30, izolat 40 de l/mp. Prin zonele montane nu sunt excluse acumulări și de 70 – 80 de l/mp.

Ninsorile din zonele montane vor aduce și ele un 40 – 50, 60 mm, în zona Meridionalilor.

Vânt:

– Încă din timpul nopții avem parte de un vânt moderat, cu rafale de 30 – 40 km/h în bună parte din țară, în timp ce prin zonele montane sunt posibile și rafale de 70 – 90 km/h. Abia cu orele serii vorbim de un vânt slab în cea mai mare parte a țării, doar prin zonele montane urmând să mai avem rafale de 30 – 40 km/h.

Strat de zăpadă:

– Vorbim, în continuare, de strat de zăpadă doar prin zonele montane, un strat consistent, care va ajunge, odată cu ninsorile de mâine, și la 50 – 70 cm.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi urâtă, cu ploi multe, cu ninsori viscolite la munte. Temperaturile rămân, încă, ridicate pentru data din calendar.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by S. Hermann & F. Richter from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *