prognoze

Prognoză meteo 04 decembrie 2020–ploi, ceață, vânt și ninsori!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine găsește țara noastră fix la mijlocul bătăliei dintre doi coloși: în est este poziționat anticiclonul est-european, cu centrul baric Xavier ajuns acum în NE Rusiei, în timp ce pe insulele britanice, influențând vremea din Europa nod-vestică, centrală și sudică, dar cu o dorsală ce ajunge și la granița vestică a țării noastre, avem ciclonul Wenke. Un front rece se apropie de țara noastră, nu avansează însă și se transformă în frontoliză rece.

Din punct de vedere al circulației, în timp ce în Europa vestică avem parte de o coborâre polară cu abateri termice și de –10, – 12 grade (la 850 hPa) la noi masa de aer caldă reușește să se mențină și să ducă abaterile termice la valori de +8 spre _10 grade

Temperaturi:

– În cea mai mare parte a țării vorbim de temperaturi minime cuprinse între 2 – 4,5 grade, cu excepția zonelor montane, sud –vestul Olteniei, Transilvania, Maramureș și nordul Crișanei, regiuni unde minimele nu trec de un –2 spre 0 grade. Mult mai cald va fi prin estul Munteniei și Dobrogea, unde se ating și 6 – 8, 9 grade.

Maximele zilei ajung la 8 – 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde vorbim de 0 – 2, 3 grade (iar pe creste –2 spre –4 grade), estului Munteniei și Dobrogea, unde temperaturile urcă până la 11 – 12 grade, iar prin Banat și sudul Crișanei sunt posibile chiar 13 – 15 grade.

Nebulozitate:

– Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania rămân singurele zone care au parte de un cer mai mult senin, cu soare din plin, restul țării urmând să fie acoperită pe tot parcursul zilei de nori joși grei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață (însoțită și de depunere de chiciură) prin Oltenia, Muntenia, zona de Curbură și Orientali, ceață care, mai ales în Oltenia și zona de Curbură ar putea persista pe tot parcursul zilei.

Precipitații:

– Noaptea care urmează aduce ploi prin Muntenia, zona Carpaților de Curbură, sudul extrem al Olteniei, sudul Moldovei, iar prin Meridionali sunt condiții de ploaie care îngheață. Odată cu orele dimineții ploile apar și prin Dobrogea, pentru ca pentru seară și până la finalul zilei să vorbim de ploi în Oltenia, Moldova, NE Munteniei, iar prin vestul Meridionalilor să avem parte de ploi, lapoviță și ninsori.

Vorbim de cantități de precipitații de 5 – 7, 10 l/mp, doar în vestul Meridionalilor putem ajunge la 15 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții vorbim de rafale de vânt de 50 – 60, 65 km/h prin Meridionali, Munții Banatului, iar prin Banat, Crișana, Maramureș și SE Transilvaniei vor fi intensificări de la 30 spre 40, 45 km/h. Odată cu a doua parte a dimineții și pe până spre seară, prin Banat se ating la rafală și 60 – 70 km/h, iar prin Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei vorbim de intensificări cu rafale de 35 – 45, 50 km/h. În Meridionali vântul va ajunge la viteze de 80 – 90 km/h.

Strat de zăpadă:

– Ninsorile așteptate mâine în vestul Meridionalilor vor adăuga 8 – 10 cm la stratul existent de zăpadă, în timp ce în restul zonelor montane și prin sudul extrem al Munteniei și Dobrogei stratul de zăpadă mai pierde 2 – 3 cm.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi cu ploi, ceață, vânt, iar prin zonele montane și ninsori. Temperaturile, în creștere, ajung și la 15 grade prin vestul țării.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by monicore from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *