prognoze

Prognoză meteo 22 noiembrie 2020–chiciură multă prin Banat și Crișana!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine găsește țara noastră în sfera de influență a unui câmp de presiune ridicată, asociat unui anticiclon mobil, cu centrul baric Udo poziționat la vest de noi și care va continua să aducă spre noi un aer maritim polar. Asta în timp ce un viguros ciclon nordic își întinde izobarele pe cea mai mare parte a Europei nordice, el fiind responsabil și de ninsorile care au apărut pe la noi ieri. Cel puțin pe parcursul zilei de mâine nu ne vom afla sub acțiunea niciunui front atmosferic.

Din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, începem ziua sub influența unui aer foarte rece, cu abateri termice negative și de –8, –10 grade față de normalul perioadei (la 850 hPa) pentru ca acest aer foarte rece să fie înlocuit, până la finalul zilei, de un aer cald, care duce abaterile pozitive la +2, +4 grade.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime negative la nivelul întregii țări, cu valori de la –1, –3 grade, iar prin Transilvania și zonele montane se pot atinge –4, –6 grade.

Și maximele rămân negative prin vestul extrem al Banatului, al Crișanei, prin zonele montane, prin sudul Moldovei și, izolat, prin estul Munteniei și vestul Dobrogei, cu valori de –0 spre –2 grade. În restul țării de oprim la temperaturi de 3 – 5, 6 grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată prin Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat și sudul Crișanei, dar și prin zonele montane. Odată cu orele prânzului cerul se eliberează de nori în cea mai mare parte a țării, cu excepția Banatului, Crișanei, Maramureșului și zonelor montane. Singura schimbare notabilă până la finalul zilei este faptul că și în zonele montane scăpăm de nori, nu același noroc urmând să îl aibă Banatul și Crișana.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață cu depunere de chiciură prin Banat, Orientali, sudul Moldovei, iar pe parcursul dimineții și prin centrul Moldovei, estul, sud-estul Munteniei, izolat prin Dobrogea, sudul Crișanei și nordul Olteniei. De ceață cu depunere de chiciură vorbim pe tot parcursul intervalului de prognoză prin Banat și Crișana.

Precipitații:

– La începutul nopții mai avem condiții de lapoviță și ninsori prin estul extrem al Moldovei, pe arii extrem de restrânse.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde, odată cu orele amiezii, vorbim de rafale care pot ajunge la 50 – 60, 70 km/h.

Strat de zăpadă:

– Iată-ne ajunși și la acel moment din an în care reîncepem să ne uităm la stratul de zăpadă. Pe care, cel puțin pentru ziua de mâine, îl vom regăsi în zonele montane, plecând de la 3 – 5 cm, iar prin zona Munților Banatului chiar 10 – 15 cm.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi destul de liniștită, cu chiciură multă, cu minime negative la nivelul întregii țări.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *