estimari

#Vremeasăptămânală 09–15 noiembrie 2020–în weekend ninsorile cuprind Moldova!

Urmează o săptămână în care valorile termice se vor păstra în valori normale pentru data din calendar, în prima parte a săptămânii, iar mai apoi vorbim de temperaturi chiar sub normalul climatologic. Din păcate, vorbim și de un deficit important de precipitații, în cea mai mare parte a țării.
Avem parte de multă ceață, iar spre finalul săptămânii avem parte de lapoviță și ninsori nu doar în zonele montane ci și prin nordul și centrul Moldovei.

Luni, 09 noiembrie:

– Noaptea de duminică spre luni vine cu temperaturi minime, care prin zonele montane, Muntenia, Transilvania și Maramureș nu vor mai trece de 1 – 2 grade, iar pe crestele montane vorbim de valori negative, spre –2 grade. În restul țării minimele se opresc la 4 – 6 grade.

În ceea ce privește temperaturile maxime ne confruntăm cu fenomenul de inversiune termică, care va face ca în zonele deluroase din Muntenia și Oltenia, prin sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, estul Banatului și prin Dobrogea să avem maxime de 13 – 14 grade, în timp ce în zonele joase din restul țării să nu depășim 9 – 11, 12 grade.

Precipitațiile vor lipsi in peisaj.

Marți, 10 noiembrie:

– Noaptea vine cu temperaturi în creștere în bună parte din țară, vorbim de valori de la 7 spre 9, 10 grade. Minime modeste rămân prin Transilvania, Maramureș (3 – 4 grade), în timp ce prin zonele montane se ating –2, –3 grade.

Maximele de la 9 la 11, 12 grade vor caracteriza temperaturi normale pentru data din calendar în bună parte din țară, ușor mai ridicate prin Transilvania și sub medie prin Banat și Crișana.

Ploi slabe sunt posibile prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Banat, Crișana și zonele montane (ploi care nu vor cumula mai mult de 1 – 2 l/mp).

modez_20201115_1200_animation

Miercuri, 11 noiembrie:

– Minimele pleacă de la valori de –0 spre –3 grade prin zonele montane, 3 – 5, 6 grade prin Transilvania, Moldova, Maramureș, respectiv 6 – 8, 9 grade prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Maximele diurne vor fi în limitele normalului perioadei, ușor mai ridicate prin Transilvania, Maramureș, estul Banatului și Crișanei, respectiv sub norma climatologică mai ales prin orientali. Vorbim de valori de la 3 – 5 grade prin zonele montane, 8 – 10 grade prin nordul Olteniei, al Munteniei, Moldova, Crișana, Maramureș, bună parte din Transilvania. În restul zonelor țării se pot atinge și 11 – 13 grade.

Condiții de ploi slabe avem prin zonele montane, Oltenia, Crișana și SE Dobrogei.

Joi, 12 noiembrie:

– Nu avem schimbări majore în ceea ce privește distribuția temperaturilor minime, tot de valori de la –3 spre –0 grade vorbim prin zonele montane, 1 – 3 grade prin nordul Moldovei, sudul Transilvaniei, 4 – 6 grade prin nordul Transilvaniei, Maramureș, dealurile Olteniei, Munteniei și centrul Moldovei. În restul țării se ating 8 – 10, izolat chiar 11 grade (prin Dobrogea).

În Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea avem maxime de 11 – 13 grade, iar în restul țării ne oprim la 8 – 10 grade, cu 3 – 5 grade în zonele montane (1 – 2 grade pe creste).

Condiții de ploi slabe prin zonele montane, Dobrogea, Banat, Crișana, Maramureș și nordul Transilvaniei.

Vineri, 13 noiembrie:

– Minimele nu mai trec de 4 –6 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția sudul extrem al Olteniei, estul Munteniei, Dobrogea (unde se pot atinge și 8 – 9 grade), iar prin vestul extrem al Banatului vorbim de valori minime de 1 – 2 grade. În zonele montane vorbim de minime de la 1 grad spre –2, –3 grade.

Maximele se duc spre valori de 11 – 13 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Moldovei și a zonelor montane, unde ne oprima la 5 – 7 grade, cu 2 – 3 grade pe creste.

Ploi slabe sunt posibile prin Moldova și Dobrogea.

Sâmbătă, 14 noiembrie:

– Nu avem schimbări importante nici la nivelul minimelor, nici la cel al maximelor. Rămânem cu cele mai ridicate valori tot prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (10 – 12 grade), în timp ce prin restul țării vorbim de maxime de 7 – 8 grade. prin nordul Moldovei, zonele montane ne oprim la maxime de 1 – 3 grade.

Apr și precipitațiile în peisaj, în cantități un pic mai mari, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, Crișana, estul Munteniei și Dobrogea. Prin nordul Moldovei și prin sudul Dobrogei vorbim de cantități și de 10 – 15 l/mp.

Duminică, 15 noiembrie:

– Prin nordul și centrul Moldovei se răcește, astfel că maximele zilei nu mai trec de 2 –4 grade, în timp ce prin zonele montane vorbim de valori de la –0 spre –2 grade. Cel mai cald va fi prin Crișana, Banat, Oltenia, unde ajungem la maxime de 11 – 13 grade, pentru ca în restul țării să ne oprim la valori de 7 – 9 grade.

Despre precipitații vorbim prin Moldova, Dobrogea (aici se pot acumula și 15 – 20 l/mp) dar și prin zonele montane.

modez_20201115_1800_animation

Vorbim de o săptămână cu deficit major de precipitații, singurele zone unde se vor acumula cantități mai importante fiind Moldova (10 l/mp) și Dobrogea (15 – 20 l/mp).

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *