prognoze

Prognoză meteo 03 noiembrie 2020–vreme mohorâtă, ploioasă și rece!

Context sinoptic:

– În timp ce în vestul și nord-vestul continentului se duelează doi monștri, anume Anticiclonul Azoric, cu centrul baric Ramesh (1045 mba) și ciclonul Nina (980 mba), în zona țării noastre se va poziționa un centru baric de presiune ridicată, Pit. Din punct de vedere al fronturilor, avem tot spectrul: un front cald la începutul intervalului, urmat de un front rece și închidem ziua cu o frontoliză rece. În zona de est și sud-est a țării avem parte și de un front rece în altitudine, iar, din punct de vedere al circulației, una pe direcție NV – SE, țara noastră se va afla în sector cald, cu abateri termice pozitive care pot ajunge, la 850 hPa (1.5 km) și la +4 spre +6 grade față de normal.

Temperaturi:

– Urmează o noapte în care valorile minime de temperatură vor fi cuprinse, în cea mai mare parte a țării, între 7 – 9 grade, cu valori mai scăzute, spre 2 – 3 grade, prin nordul extrem al Dobrogei, în timp ce prin zonele montane se ating 3 – 4 grade, cu 0 – 2 grade pe creste. Mult mai cald va fi prin Oltenia, Munții Banatului, estul Banatului și Crișanei, unde putem vorbi de minime în jurul a 10 – 12 grade.

Cele mai ridicate maxime ale zilei de mâine le vom atinge în banat, Oltenia și vestul Munteniei, cu ale lor 15 – 17 grade, în timp ce prin Moldova, zonele montane ne oprim la valori de 7 – 9, 10 grade. Nici prin Transilvania, Maramureș, Muntenia, Crișana sau Dobrogea nu vorbim de maxime mult mai mari, aici valorile termice se opresc la 10 – 12, 13 grade.

Nebulozitate:

– Abia spre finalul zilei de mâine există șanse ca norii joși grei să mai elibereze din cerul Olteniei, nordului Dobrogei și estului extrem al Moldovei. În rest, nicio șansă de soare mâine la nivelul țării noastre.

Ceață:

– Pe parcursul nopții ceața este prezentă prin zonele montane, iar odată cu dimineața, avem condiții de ceață și prin Oltenia, Crișana, Banat, Maramureș, ceață care ar putea persista pe tot parcursul zilei. Finalul intervalului de prognoză găsește Banatul, zonele montane, Transilvania și Maramureșul învăluite în ceață densă.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții ploile sunt prezente pe arii extinse în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, prin Apuseni, Meridionali și SV Olteniei. Până la orele dimineții ploile cuprind și Moldova, nordul Munteniei, regiuni unde va ploua până spre orele serii. Seara și până la finalul zilei ploile apar și prin Dobrogea și estul Munteniei. Mai ales în zonele montane se pot strânge 15 – 20 l/mp, în restul zonelor țării unde va ploua nu trecem de 5 – 7 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane unde vom avea frecvent rafale de 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi mohorâtă, cu ceață, ploi pe arii extinse și temperaturi modeste în bună parte din țară.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Anrita1705 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *