prognoze

Prognoză meteo 01 noiembrie 2020–noapte cu minime negative, viscol la munte!

Context sinoptic:

– Vremea din prima zi a lunii noiembrie va fi influențată, la nivelul țării noastre, de prezenta unui centru baric de înaltă presiune (Pit) dar și de existența unui nucleu depresionar alimentat inclusiv din bazinul Mării Negre, cu centrul baric poziționat la NE de România și care va avea în fața sa un front de ocluziune.

Dacă la începutul intervalului de prognoză avem parte de o circulație NE – S, SE, care ne va menține încă într-un sector rece, cu abateri negative spre –4 grade, spre finalul intervalului de prognoză circulația se modifică pe direcție V – E și spre țara noastră va avansa o masă de aer cald, care ne va duce în zona abaterilor pozitive (spre +2 grade) la 850 hPa.

Temperaturi:

– Prima noapte de noiembrie se anunță una cu temperaturi negative pe arii extinse din țară: în zonele montane, Transilvania, Maramureș, dar și prin Banat, Crișana minimele se opresc la valori de –0 spre –2, –3 grade, în timp ce prin Oltenia, Muntenia vorbim de temperaturi de 0 – 2 grade. Minime ceva mai ridicate vor fi în Moldova, estul Munteniei și Dobrogea, unde se ating 6 – 8 grade.

Cele mai ridicate valori maxime le vom avea în Oltenia și Muntenia, unde se pot atinge 14 – 15 grade, în timp ce în restul țării nu trecem de un 9 – 11 grade. Prin zonele montane vorbim de valori de 4 – 5 grade, cu –0 spre –2, –3 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții și al dimineții nebulozitatea joasă este accentuată prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea dar și prin zonele montane și nordul Crișanei. Odată cu orele amiezii aria nebulozității se restrânge spre estul extrem al Moldovei și Dobrogea iar la finalul intervalului de prognoză norii joși apar și prin Banat, Crișana.

Ceață:

– Pe parcursul dimineții avem condiții de ceață prin nordul Crișanei,

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori prin zona Orientalilor, pentru ca, până la orele dimineții, aria ploilor să cuprindă și sudul Moldovei, estul Munteniei, Dobrogea, iar în zona de Curbură să ningă. Odată cu orele prânzului și pe parcursul după amiezii precipitațiile se retrag spre nordul Dobrogei. Spre finalul zilei un nou front de precipitații ne abordează de data aceasta prin zona Banatului, la început,

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de intensificări ale vântului prin Moldova (50 – 60 km/h), prin Dobrogea (50 – 60 km/h), Orientali și Meridionali (80 – 90 km/h), situație care se va păstra până după orele după amiezii. Seara și până la finalul zilei vântul se liniștește în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonelor montane, unde mai avem rafale de 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Prima zi de noiembrie vine cu temperaturi minime negative pe arii extinse, cu ploi prin Moldova, Dobrogea și estul Munteniei dar și cu viscol prin zona Carpaților de Curbură.

 

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Lilaminze from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *