prognoze

Prognoză meteo 24 octombrie 2020–revin ploile!

Context sinoptic:

– Așa cum vă anunțam încă de la prognoza săptămânală, weekendul vine cu o serie de schimbări care se vor resimți chiar începând cu ziua de mâine. Astfel, câmpul de presiune ridicată asociat unui anticiclon cu centrul baric Otmar este împins la sud de țara noastră, astfel că un front rece ne va traversa pe parcursul zilei, pe o direcție de deplasare de la SV spre NE.

Cea mai mare parte a Europei se află sub influența unei mase de aer cald, iar în zona țării noastre și în sud-estul Europei vorbim de cele mai mari abateri termice pozitive, de +8 spre +10 grade față de normal, asta la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Noaptea vine cu valori minime cuprinse între 6 – 8 grade în cea mai mare parte a țării, iar prin zonele montane, nordul Dobrogei, Banat, Crișana, se pot atinge chiar valori de 10 – 12, 14 grade. În sudul Transilvaniei minimele coboară până aproape de pragul de 0 grade (0 – 2 grade).

Maximele zilei rămân plăcute și peste normalul perioadei în Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, unde se vor atinge și valori de 20 – 22, 23 de grade, în timp ce prin Banat, Crișana, centrul și sudul Transilvaniei ne oprim la maxime de 16 – 18 grade. În nordul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane temperaturile maxime se vor situa la valori de 9 – 11 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Maramureș, NV Crișanei, dar, odată cu orele dimineții, norii joși vor acoperi și nordul Transilvaniei, Banatul, Crișana, nordul Moldovei. Pe tot parcursul zilei, nebulozitatea joasă se extinde și, la finalul intervalului de prognoză va acoperi tot vestul, nordul și centrul țării.

Ceață:

– Pe parcursul după amiezii avem condiții de ceață în nordul extrem al Orientalilor.

Precipitații:

– Odată cu orele dimineții ploile își fac apariția, la început prin nordul Crișanei, Maramureș, iar apoi, spre orele prânzului, și prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania. Odată cu a doua parte a după amiezii precipitațiile cuprind tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, iar până la finalul zilei ajung și în nordul Moldovei. Vorbim de precipitații moderate cantitativ, care, prin nordul Transilvaniei, prin Crișana, Apuseni, pot lăsa și 15 – 20 l/mp.

Vânt:

– Dacă în restul țării vorbim de un vânt liniștit pe tot parcursul zilei, cu rafale slabe, nu la fel stau lucrurile în zonele montane, unde intensificările de vânt, de pe tot parcursul zilei, pot ajunge și la 50 – 60, 70 km/h.

Concluzii:
– Vremea se schimbă începând cu ziua de mâine, iar primele regiuni care vor simți schimbarea sunt cele din vestul, centrul și nordul țării, acolo unde temperaturile marchează o scădere și apar și ploile, moderate cantitativ.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by Anrita1705 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *