prognoze

Prognoză meteo 17 octombrie 2020–frig, vânt, ploi și ninsori!

Context sinoptic:

– Vremea de mâine din țara noastră va fi influențată de prezența unui nucleu depresionar (cu centrul baric Foelke) care se va poziționa la est de noi, cu alimentare din bazinul Mării Negre, ceea ce va duce la un aport suplimentar de precipitații. În același timp, deasupra țării noastre acționează și un front de ocluziune, în timp ce în Marea Neagră se poziționează un front rece.

Pe o circulație NV – SE, o masă de aer rece pătrunde la nivelul țării noastre, astfel că vorbim de abateri termice negative (la 850 hPa) de la –2 spre –4, –5 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce temperaturi de 12 – 14 grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, iar prin Dobrogea chiar la 18 grade, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 8 spre 10 grade, cu valori de 5 – 7 grade în zonele montane (1 – 3 grade pe creste).

Maximele zilei nu trec de 10 – 12 grade prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane (pe creste vor fi temperaturi de 2 – 4 grade), nordul Moldovei, în timp ce în restul Moldovei, prin Oltenia și zona deluroasă a Munteniei maximele urcă la 16 – 18 grade. Cel mai cald va fi în estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 20 – 22, 23 de grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă în cea mai mare parte a țării, cu excepția Dobrogei, cu un grad de acoperire de 100%. Pe  parcursul dimineții cerul se eliberează de nori prin Oltenia, iar apoi și prin Muntenia, Dobrogea, Moldova, sudul Transilvaniei (zone pe unde mai sunt posibili nori, nu pe arii la fel de extinse, cu un grad de acoperire de până la 50%). Până la finalul zilei norii rămân însă prezenți în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, dar și prin Maramureș, Banat, Oltenia, pentru ca dimineața să avem condiții de ceață pe arii extinse și în Crișana, Apuseni.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin Muntenia, Moldova, Oltenia, zonele montane, și pot fi inclusiv moderate cantitativ. Odată cu orele dimineții ploile ajung și prin Transilvania, continuând și în regiunile menționate mai sus. Odată cu orele după amiezii ploile se concentrează pe nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și zonele montane. De menționat că pe crestele montane vor predomina lapovița și ninsorile.  Seara și până la finalul zilei ploile se mută pe Crișana, Maramureș, Banat, nordul Transilvaniei, iar prin Apuseni și nordul Orientalilor avem lapoviță și ninsori.

Cantitățile așteptate pot fi spre 20 – 30 de l/mp prin Moldova, 30 35 de l/mp prin zona de Curbură, respectiv 10 – 15 l/mp prin restul zonelor unde va ploua.

Vânt:

– Mai ales pe parcursul după amiezii vorbim de un vânt moderat la nivelul întregii țări, cu rafale de 30 – 40 km/h, pentru ca abia spre finalul zilei vântul să se domolească, cu excepția zonelor montane, unde va continua să bată cu 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi ploioasă, mult mai rece decât ar trebui prin vest, nord și centru și cu vânt moderat. Pe crestele montane avem parte și de lapoviță și ninsori.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Image by pasja1000 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *