estimari

Vremea în octombrie–o lună caldă, dar și cu ploi!

Iată-ne ajunși aproape de finalul primei decade a lui octombrie și am avut parte de multe zile de vară în această primă parte a lunii, iar acum ne bucurăm și de câteva zile de ploaie, atât de necesară pentru o agricultură suferindă. Dar mai avem încă mai bine de jumătate de lună octombrie și, nu doar o dată, am primit multe surprize meteo de la această lună.

Deși despre octombrie se spune că este cea mai stabilă lună de toamnă, dominată, sinoptic, de extinderea anticiclonului est-european și de retragerea Azoricului spre vest, nu sunt excluse diferențele majore de la o zi la alta, trecerile de la zile aproape caniculare la primele semne ale iernii.

Temperaturi:

– Cele mai noi date venite de la ECMWF ne spun că octombrie va rămâne o lună caldă, în care abaterile termice vor fi la valori spre +1.5 grade față de normele climatologice, iar prin Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea vorbim de abateri care urcă spre +2, +2.5 grade. Abaterile acestea sunt confirmate și de prognoza pe termen mediu a celor de la ECMWF, care ne spune că după câteva zile mai reci, pe care le traversăm deja, restul de lună octombrie urmează să se mențină cu temperaturi ridicate, peste medie.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020100100_0_958_295

Precipitații:

– În ceea ce privește precipitațiile, luna octombrie aduce un excedent consistent în Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, dar și prin Transilvania, în timp ce Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea rămân, din păcate, cu un minus la precipitații, deloc de dorit în condițiile de secetă prelungită și ținând cont de faptul că octombrie este una din lunile cu cele mai slabe precipitații.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020100100_0_958_526 (1)

Cantitățile așteptate se situează la valori de 50 – 60 l/mp în cea mai mare parte a țării, cu 80 – 90 l/mp prin zonele montane (Meridionali, Apuseni), dar și cu doar 30 – 40 l/mp prin sudul Olteniei, Munteniei, Dobrogei și vestul extrem al Banatului.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *