estimari

Vremea în septembrie–încă o lună de vară: foarte caldă și secetoasă!

Septembrie a devenit, mai ales după anii 2000 încolo, o extensie a lunilor de vară, astfel că, nu de puține ori, lumea alege să facă concediile fix în această perioadă. Excepție nu va face nici septembrie 2020, care va fi caracterizat, din punct de vedere sinoptic, de aceeași persistență a unor câmpuri de presiune ridicată, care vor putea ajunge inclusiv să unească Anticiclonul Azoric cu cel est european. Acesta este și motivul pentru care septembrie este o lună cu mult mai puțină instabilitate atmosferică.

Temperaturi:

– Ultimele rulări date publicității azi de cei de la ECMWF arată că luna septembrie se va dovedi una deosebit de caldă, cu abateri termice care vor ajunge, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova la +2.5, +3 grade față de ce ar fi normal să avem în această lună. Și în restul țării vorbim tot de o lună caldă, cu abateri de la 0.5 grade prin Banat, la +1, +1,5 grade în Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane. Astfel, săptămâna 7 0 13 septembrie vorbim de valori maxime care ar putea trece și de 30, 31 de grade prin sudul țării, pentru ca apoi, odată cu a doua jumătate a lunii, maximele să nu mai treacă de un 25 – 26 de grade iar la final să vorbim de maxime spre 22 – 23 de grade.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020090100_0_958_295

Precipitații:

– Chiar dacă tocmai am încheiat un episod ploios care a adus chiar și peste 50 de l/mp în unele zone, cei de la ECMWF mențin estimarea de lună secetoasă, cu deficit important de precipitații în cea mai mare parte a țării, cu excepția estului Banatului, NV Crișanei și Maramureșului, pe unde vom avea ușor excedent. Cantitățile totale de precipitații așteptate în această lună vor ajunge la 50 – 60 l/mp prin Muntenia, zonele montane, nordul Moldovei, Maramureș, sudul și estul Transilvaniei, respectiv 30 – 40 de l/mp în restul zonelor.

xx_season-en-313-0_modezseason_2020090100_0_958_526

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *