prognoze

Prognoză meteo 04 septembrie 2020–ploi abundente în sudul țării!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine nu iese în evidență cu ceva excepțional. Ne vom afla în zona de acțiune a dorsalei anticiclonului Azoric, cu centrul baric Ismail poziționat, în continuare, pe centrul Europei, în timp ce frontul rece care a fost poziționat în NE extrem al țării noastre se va deplasa spre Marea Neagră. În același timp, pe jumătatea estică, sud-estică și nord-estică a țării noastre se va manifesta un front rece în altitudine, cel care va juca, de altfel, un rol important în ploile care vor cădea.

Temperaturi:

– Nu avem modificări majore în ceea ce privește temperaturile minime față de noaptea precedentă. În Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane ne oprim la 10 – 12 grade, pentru ca în restul țării să vorbim de valori de la 16 spre 18, 19 grade. Ceva mai cald va fi în estul Munteniei și Dobrogea, unde trecem de un 20 – 22 de grade.

În ceea ce privește maximele zile, vorbim, în sfârșit, de o zi în care putem respira. Vom avea parte de temperaturi de la 22 – 24 grade în bună parte din țară, cu valori de 26 – 28 de grade prin vestul extrem al Banatului și Oltenia, în timp ce prin Muntenia, inclusiv în zona Capitalei, ne vom opri la 18 – 20 de grade. În zonele montane maximele nu trec de un 12 – 14 grade, cu 6 –  8 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Încă de la începutul nopții avem parte de nori joși (acoperire de 100%) în Transilvania, Moldova, Maramureș, zonele montane, dar și prin Muntenia, Banat (acoperire de 50%). Până la orele dimineții nebulozitatea joasă acoperă și toată Muntenia dar și Dobrogea iar apoi și Oltenia. Abia spre finalul zilei cerul se mai eliberează de nori, singura zonă care rămâne sub domnia lor fiind Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, prin centrul Moldovei,

Precipitații:

– La începutul nopții ploile vor fi prezente prin Meridionali, Orientali, nordul și centrul Moldovei (aici putem avea inclusiv descărcări electrice și vânt mai intens), prin estul Transilvaniei și sudul Munteniei. Odată cu înaintarea în noapte și până la orele dimineții aria ploilor se concentrează pe Muntenia, sudul Moldovei, Meridionali, Dobrogea. În aceste regiuni ploile continuă până aproape de orele serii și vor fi și intervale când ploile vor fi moderate / abundente. În sud-estul extrem și în Dobrogea ploi nu se opresc până la finalul intervalului de prognoză. În ceea ce privește cantitățile așteptate, majoritatea modelelor meteo dau 25 – 30, 40 de l/mp în 24 de ore dar, pe arii restrânse, se pot acumula și 50 – 60, 70 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de rafale de vânt de 50 – 60 km/h prin zona vestică a Meridionalilor dar și prin Munții Banatului, Odată cu a doua parte a dimineții vântul devine moderat și prin Moldova (rafale de 30 – 40, 45 km/h) iar după amiaza și prin estul Munteniei și Dobrogea (rafale de 40 – 50 km/h). În zonele montane vorbim de intensificări ale vântului care să ajungă, la rafală, și la 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce a zi de toamnă autentică, chiar dacă prin unele zone vom avea și manifestări de instabilitate specifice verii. Va ploua, în sfârșit, și prin sudul țării iar temperaturile maxime nu mai trec de 28 de grade (asta pe arii restrânse din Oltenia).

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Tawan sudpaifah from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *