prognoze

Prognoză meteo 01 septembrie 2020–toamnă doar prin vestul țării!

Context sinoptic:

– Prima zi de toamnă calendaristică va regăsi țara noastră în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni cu centrul baric Natascha poziționat fix deasupra României. Din punct de vedere al fronturilor avem, la începutul intervalului, un front cald, care ne va părăsi pe o direcție de deplasare E – V. Un rol important îl va juca și un nucleu rece în altitudine, care se va poziționa pe vestul țării noastre.

Temperaturi:

– Minimele primei nopți de toamnă pleacă de la valori de 12 – 14 grade prin zonele montane, mare parte din Muntenia, din Dobrogea și prin sudul Moldovei. În Oltenia, nordul Moldovei, vestul Banatului și al Crișanei vorbim de minime de 18 – 20, 21 de grade, prin Transilvania și Maramureș vorbim de 22 – 24 de grade pentru ca în sud-vestul și estul Banatului, al Crișanei să avem valori care mai degrabă ar fi caracteristice maximelor, nu minimelor, de 26 – 28 de grade.

Maximele zilei de mâine rămân extrem de ridicate în sudul Olteniei, al Munteniei și Moldovei, respectiv Transilvania, zone unde vorbim de caniculă în toată regula, cu 34 – 36 de grade. Banatul, Crișana, Maramureșul se bucură de temperaturi mai scăzute, de la 20 – 22, 23 de grade, cu 25 – 26 de grade în vestul extrem al Banatului. Prin Dobrogea și nordul Moldovei temperaturile urcă până la 26 – 28 de grade, iar în zonele montane prima zi de toamnă vine cu 22 – 24 de grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții și până dimineața avem condiții de nebulozitate joasă prin nordul Dobrogei, pentru ca, odată cu primele ore ale dimineții, norii joși să cuprindă tot Banatul, Crișana (grad de acoperire de 100%). Până la orele serii norii joși ajung și prin Maramureș, Apuseni, iar apoi, pe parcursul serii și până la finalul zilei și prin nordul Transilvaniei și al Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții și în prima parte a dimineții avem condiții de ceață prin nordul Dobrogei (județul Tulcea) pentru ca finalul zilei să aducă condiții de ceață în nordul extrem al Orientalilor.

Precipitații:

– Odată cu primele ore ale dimineții, un front de precipitații pătrunde în țara noastră prin vestul județelor Timiș și Arad și, în scurt timp, ploile cuprind Banatul și Crișana. Vorbim de ploi moderate, torențiale chiar, însoțite și de fenomene convective. Pe o direcție de deplasare V – E, precipitațiile ajung, spre orele serii, și prin Maramureș, NV Olteniei, iar spre finalul zilei și prin nordul Transilvaniei.

Vânt:

– Încă de la primele ore ale nopții vorbim de un vânt moderat prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei și zona Munților Banatului, cu rafale de 40 – 50, chiar 60 km/h, pentru ca, pe parcursul dimineții și până la orele prânzului să avem rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane, respectiv de 30 – 40 km/h prin zona Transilvaniei. Seara și finalul zilei aduc un vânt liniștit în cea mai mare parte a țării, cu excepția nordului Moldovei, a zonelor montane și vestul Banatului, unde mai avem rafale de 30 – 40 km/h.

Concluzii:
– Prima zi de toamnă calendaristică aduce și vreme de toamnă doar prin vestul țării, acolo unde temperaturile vor avea valori normale pentru data din calendar, vor fi și ploi dar și intensificări de vânt. În restul țării vorbim de o zi caniculară de-a dreptul.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by marijana1 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *