prognoze

Prognoză meteo 01 august 2020–august începe cu temperaturi în scădere!

Context sinoptic:

– Începem ultima lună de vară, din punct de vedere sinoptic, cu o situație destul de stabilă la nivelul țării noastre, care se va afla sub influența unui câmp de presiune ridicată asociat unui anticiclon cu centrul baric Claws poziționat deasupra Scandinaviei. Un front rece traversează estul țării noastră pe o direcție de deplasare NE – SE. De interes pentru estul țării este și un nucleu rece în altitudine, care va fi prezent în primele două zile ale lunii august.

Din punct de vedere al circulației, începem luna august cu abateri termice negative de la –2 spre –4, –5 grade (aceste ultime valori mai ales în zona estică și sud-estică).

Temperaturi:

– În timp ce în Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de valori nocturne de la 18 spre 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală, prin nordul Moldovei, prin zonele montane, Transilvania, Maramureș ne oprim la minime de 12 – 14 grade (pe crestele montane vorbim de 8 – 10 grade).

Diferențe vor fi și între maximele din fiecare regiune. 34 – 35 de grade vor mai fi posibile doar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei, în timp ce în restul Olteniei, Munteniei, prin Banat, sudul Moldovei și Dobrogea vorbim de maxime de 29 – 31 de grade. Pentru restul țării vorbim de valori maxime de temperatură de la 24 spre 26 de grade, cu 18 – 20 de grade în zonele montane.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de ceva nebulozitate joasă (acoperire de 30 – 50%) prin Moldova, Orientali, estul Munteniei, nordul Crișanei, pentru ca, pe parcursul dimineții, ceva nebulozitate joasă (acoperire de 20 – 30%) să avem prin sudul Transilvaniei, nordul Munteniei. Pe parcursul după amiezii avem parte de nori joși pe arii extinse din Moldova, Orientali, Muntenia, prin Oltenia. Odată cu a doua parte a după amiezii și până la finalul zilei norii joși acoperă toată Moldova, zona Orientalilor, dar îi vom regăsi și prin Muntenia și sud-estul Olteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre pe parcursul zilei de mâine.

Precipitații:

– Odată cu orele prânzului ploile își fac apariția în zona Meridionalilor iar cu o direcție de deplasare de la N spre S vor ajunge și în sudul Munteniei, inclusiv prin zona Capitalei. Spre seară ploile apar și prin nordul Orientalilor, iar până la finalul zilei și prin sudul Moldovei, zona de Curbură.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin zona Meridionalilor. Odată cu orele prânzului vorbim de rafale de 30 – 40 km/h prin bună parte din țară., situația care nu se va schimba foarte mult până la finalul zilei.

Concluzii:
– Începem luna august cu o scădere a temperaturi care este numai bună după cele 3 zile de caniculă intensă, mai ales în sudul țării. Avem parte și de ceva ploi, prin unele zone va adia și vântul.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by marijana1 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *