prognoze

Prognoză meteo 18 iulie 2020–plouă într-o zi cât pentru o lună!

Context sinoptic:

– Din punct de vedere sinoptic, ziua de mâine găsește țara noastră într-o zonă cu presiune ridicată, asociată unui anticiclon cu centrul baric Zebedaus. În vestul țării se poziționează un front de ocluziune iar pe SV extrem avem un front cald. Important pentru vremea de mâine din zona țării noastre este și un nucleu rece de altitudine, poziționat la NV de țara noastră, care va fi responsabil pentru precipitațiile care vor veni.

Din punct de vedere al circulației rămânem cu abateri termice negative, caracterizând temperaturi sub normalul perioadei, abateri care pleacă de la –1 spre –2 grade în cea mai mare parte a țării și ajung, în Banat, Crișana, chiar la –4, –6 grade față de valorile normale.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu temperaturi cuprinse între 14 – 16 grade în cea mai mare parte a țării, valori mai scăzute (12 – 13 grade) prin nordul Moldovei, sudul Dobrogei, în timp ce prin sudul extrem al Olteniei și prin NV Maramureșului și Crișanei putem atinge chiar 18 – 20 de grade. În zonele montane minimele ajung la 10 – 11 grade.

Maximele zilei marchează o răcire evidentă în Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș, Oltenia, zone unde nu mai trecem de 18 – 20, 22 de grade. În Muntenia și sudul Moldovei mai ajungem la valori de 32 – 33 de grade, pentru ca în centrul și nordul Moldovei și Dobrogei să avem maxime de 26 – 28 de grade. În zonele montane vorbim de maxime de 18 – 20 de grade (Orientali), respectiv 14 – 16 grade prin Meridionali și Apuseni.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată în Banat, Crișana, Oltenia (100% grad de acoperire) dar și prin zonele montane, nordul Munteniei, Moldova (grad de acoperire spre 50%). Situația nu se va schimba foarte mult pe parcursul zilei, abia spre seară, prin Banat, cerul se mai eliberează un pic de nori și nebulozitatea nu mai trece de un 50%, dar, în schimb, norii joși se extind la nivelul Transilvaniei și Maramureșului.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin estul județului Bihor dar și prin județul Arad.

Precipitații:

– Ploile sunt prezente încă de la începutul nopții prin Banat, Crișana, Oltenia, ploi care pe parcursul nopții devin moderate și abundente cantitativ. Pe parcursul dimineții ploile devin moderat / abundente prin zona Olteniei, prin zona Apusenilor, Crișana și estul Transilvaniei. După amiaza ploile continuă prin Oltenia, Banat, Crișana, Apuseni, vestul Transilvaniei (moderate și abundente) dar apar și prin restul Transilvaniei, Maramureș, zonele montane, iar prin aceste regiuni pot fi însoțite și de fenomene convective. Seara și până la finalul zilei ploile se concentrează pe Oltenia, vestul Munteniei, Transilvania, Apuseni, Maramureș și Crișana.

Ploile de mâine aduc cantități importante în Banat, Crișana, Oltenia, Maramureș, zone unde se pot acumula 50 – 60, izolat peste 70 – 80 l/mp în 24 de ore.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vântul prezintă intensificări prin vestul Meridionalilor, unde putem avea rafale de 70 – 80 km/h, dar și prin Transilvania, Maramureș, unde se pot atinge 40 – 50 km/h. Pe parcursul după amiezii vorbim de un vânt moderat și prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, cu rafale de 40 – 50 km/h, pentru ca seara și finalul zilei să aducă vânt liniștit la nivelul întregii țări, cu excepția zonelor montane, unde rafalele pot atinge și 60 – 70 km/h.

Concluzii:
– În Banat, Crișana, Oltenia vorbim de ploi abundente, care vor lăsa în urma lor cantități care, în mod normal, s-ar strânge într-o lună întreagă!

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *