prognoze

Prognoză meteo 17 iulie 2020–weekend cu multe ploi!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine se anunță dinamică din punct de vedere sinoptic, cu poziționarea unor centri barici de joasă presiune fix la nivelul țării noastre, cu avansul unui front rece și apoi poziționarea unui front cald la SV, în timp ce în altitudine începe să își facă simțită prezența un nucleu rece care va determina vremea de la noi în următoarele zile. Rămânem pe o circulație NV – SE mâine vorbim de o ameliorare a abaterilor termice (vorbim chiar de valori ușor pozitive, +1 spre +2 grade față de normalul perioadei prin Transilvania, Oltenia, Maramureș, Moldova).

Temperaturi:

– Vorbim de o noapte cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, care vor ajunge la valori de 12 – 14 grade, mai ridicate doar prin Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea, unde se pot atinge și 16 – 18 grade. În zonele montane minimele nu trec de 8 –1 0 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Maximele zilei ajung la valori de 32 – 34 de grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, în timp ce prin Dobrogea, nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, sud-vestul Banatului, nordul Olteniei și al Munteniei vorbim de maxime de până la 24 – 26 de grade. În vestul extrem al Banatului și Crișanei maximele nu vor trece de 18 – 20, 21 de grade, iar în zonele montane se ating 16 – 18 grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții norii joși acoperă nordul Moldovei (100% grad de acoperire), Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Dobrogea (30 – 50% grad de acoperire). Odată cu orele prânzului, nebulozitatea joasă se accentuează prin Banat, Crișana, zonele montane, dar avem parte de nori joși și prin Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea. Odată cu orele serii și până la finalul zilei cerul este complet acoperit de nori în Banat, Crișana, în timp ce în restul țării vorbim de un cer senin.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse din nordul Moldovei (Botoșani, Iași) dar și prin sudul județului Satu Mare. Seara avem condiții de ceață și prin Munții Banatului.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții vorbim de ploi răzlețe prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania. Odată cu a doua parte a dimineții și orele prânzului, ploile își fac apariția în zonele montane, prin vestul Banatului, nordul Dobrogei. În aceste zone ploile sunt prezente până spre orele serii, când, dinspre sud-vest pătrunde un front de precipitații care va cuprinde în scurt timp Banatul și Crișana, aducând ploi moderate cantitativ. Vorbim de cantități de precipitații care nu vor trece de 20 – 25 l/mp decât prin vestul Banatului, în restul zonelor unde vom avea precipitații nu se acumulează mai mult de 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, în aproape toată țara, cu excepția Banatului, Crișanei și Munții Banatului, unde, mai ales spre seară putem avea parte de rafale de 40 – 50 km/h.

Concluzii:
– Am vorbit toată săptămâna despre weekendul care vine cu schimbări majore și iată că, chiar de mâine, acestea încep să se facă simțite.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by 955169 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *