prognoze

Prognoză meteo 16 iulie 2020–revin ploile!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine în zona țării noastre se plasează tot în zona de acțiune a unor centri barici de presiune ridicată, dar, spre finalul intervalului de prognoză, în zona țării noastre se poziționează un câmp de presiune scăzută, asociat depresiunii cu centrul barc Yvonne  și avem parte și de avansul unui front rece. Pe o circulație V – E rămânem tot cu o advecție de aer mai rece care va menține abaterile termice la valori negative (-1 spre –3 grade față de normalul perioadei).

Temperaturi:

– După câteva nopți în care am avut parte de minime mult mai scăzute decât normalul perioadei, noaptea care urmează vine cu valori de la 12 – 14 grade prin Banat, Crișana, 18 – 20 de grade prin sudul extrem al Olteniei, respectiv 14 – 16 grade în restul zonelor. La munte ne oprim la minime de 10 – 12 grade.

Maximele zilei urcă până spre 30 – 31 de grade prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, iar în restul zonelor țării ne oprim la valori de 26 – 28 de grade. În zonele montane vorbim de maxime de 18 – 20 de grade, cu 10 – 12 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții avem parte de nebulozitate joasă prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei și al Orientalilor (grad de acoperire 30 – 50%). Pe parcursul dimineții nebulozitatea joasă se extinde în toată Moldova, dar și prin Oltenia. Pe parcursul după amiezii nori joși vom avea prin toată jumătatea nordică a țării, dar cu un grad mai ridicat de acoperire doar prin zona Moldovei și a Orientalilor (50 – 75%). Seara și finalul zilei avem parte de un pic de nebulozitate și prin Muntenia și Dobrogea.

Ceață:

– Condiții slabe de ceață pe timpul nopții avem prin nordul Transilvaniei.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții ploile sunt prezente prin Transilvania, Maramureș, sud-vestul extrem al Olteniei și prin Orientali, pentru ca, odată cu orele dimineții, ploile să ajungă și prin Moldova și prin sudul Munteniei. După amiaza vine cu ploi în zonele montane (însoțite și de fenomene convective), prin Maramureș, prin Moldova, Oltenia, nordul Munteniei. Odată cu orele serii aria ploilor se restrânge spre Orientali și sudul Moldovei iar la finalul zilei avem parte de ceva picuri de ploaie și prin Muntenia.

Vânt:

– Mai ales după orele prânzului vorbim de intensificări ale vântului care pot ajunge, la rafale de 50 – 60 km/h prin Banat, Crișana, Moldova, Oltenia și Muntenia.

Concluzii:
– Revin ploile pe parcursul zilei de mâine, ploi însoțite și de alaiul de fenomene convective. Temperaturile rămân ușor sub normele perioadei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by Oleg Gamulinskiy from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *