estimari

#Vremeasăptămânală 13–19 iulie 2020–scăpăm de caniculă, ploi abundente în weekend!

Săptămâna care urmează ne aduce, în primele zile, o vreme mai rece decât normal, dar nici pentru restul intervalului nu vorbim de zile caniculare. Ploile devin de interes în weekend, când vorbim de ploi torențiale prin multe regiuni.

Luni, 13 iulie:

– Începem săptămâna cu o vreme mai rece decât normalul perioadei la nivelul întregii țări, cu abateri termice negative de la –2 spre –4 grade, cu –6, –8 grade prin zonele montane. Ploile sunt prezente prin Muntenia (20 – 25 l/mp), Dobrogea, Moldova, zonele montane (5 – 10 l/mp).

Marți, 14 iulie:

– Ne bucurăm tot de o zi cu temperaturi sub normal, abaterile negative plecând de la –2 spre –3, –4 grade, cu –5, –7 grade prin zonele montane. Prin Oltenia și estul Munteniei vom avea temperaturi normale pentru data din calendar. Despre ploi, slabe cantitativ, vorbim doar prin zonele montane, nordul Moldovei și Maramureș.

modezwkly_20200719_1200_animation

Miercuri, 15 iulie:

– Vorbim de valori normale de temperatură la nivelul întregii țări, cu excepția Olteniei, sudul Munteniei și sudului Transilvaniei (unde avem abateri ușor pozitive, 1 – 3 grade), respectiv zonele montane și Dobrogea, unde rămânem cu abateri termice negative (-1 spre –3 grade). Și azi tot prin zonele montane și nordul Moldovei avem parte de ceva ploi slabe.

Joi, 16 iulie:

– Procesul de încălzire continuă, abaterile termice pozitive, în cea mai mare parte a țării, ajung la +2 spre +4 grade. Rămâne mai rece decât ar trebui prin zonele montane (abateri negative de la –2 spre –4 grade. Prin zonele deluroase, prin Crișana și Dobrogea vorbim de temperaturi normale pentru data din calendar. Avem parte de ceva mai multe ploi, prin zonele montane (10 – 20 l/mp), prin Moldova, Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana (3 – 5, 7 l/mp).

Vineri, 17 iulie:

– Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Transilvania au parte în continuare de vreme mai caldă, cu abateri pozitive de la 2 spre 4, 5 grade), în timp ce în restul țării avem valori normale. În zonele montane rămânem cu abateri negative (-2 spre –4 grade). Ploile sunt prezente prin bună parte din țară, importante cantitativ prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana (20 – 30, 40 l/mp), iar prin restul zonelor se vor acumula 5 – 10 l/mp.

Sâmbătă, 18 iulie:

– Lucrurile nu se schimbă prea mult față de ziua precedentă, în continuare avem temperaturi peste normal în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei (+1 spre +3, +4 grade abateri) în timp ce în restul țării vorbim de valori normale. Mai rece decât ar trebui rămâne în continuare la munte (abateri negative, de la –1 spre –3 grade). Și în weekend plouă în cea mai mare parte a țării (excepție face Dobrogea), doar că, de data aceasta, cantitățile mai importante se mută pe Muntenia, Oltenia, Meridionali și sudul Moldovei (20 – 30 l/mp).

modez_20200719_1800_animation

Duminică, 19 iulie:

– Se încălzește în bună parte din țară, abaterile termice pozitive cresc spre valori de +4, +5 grade în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, +2 spre +3 grade prin Banat, Transilvania, Maramureș, sudul și centrul Moldovei. În zonele montane vorbim tot de valori mai scăzute (abateri de –1 spre –3, –4 grade), iar în nordul Moldovei și prin zonele deluroase vorbim de valori normale. Ziua de duminică aduce ploi torențiale prin Muntenia, Oltenia, Transilvania, zonele montane, Maramureș, nordul și centrul Moldovei, unde se pot acumula 40 – 50, 60 l/mp.

Vorbim de o săptămână în care, cel puțin la finalul ei (vineri – duminică), va ploua abundent, iar cantitățile de precipitații se vor duce spre valori de 50 – 60, 70 l/mp în Muntenia, Transilvania, Maramureș, iar prin zonele montane chiar spre 100 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/

2 Comments

  • MiG--Lancer

    Sa-ti ajute Domnul Mare pentru binele facut si sa te rasplateasca pentru munca asta Ionut! Ca noi ,eu, nu putem/pot pe masura!

    • Ionut

      @MIG-Lancer Cătălin, simplul fapt că îmi sunteți alături în acest proiect este cea mai frumoasă răsplată. Mă înclin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *