estimari

Vremea în iulie–caniculă și multe furtuni!

Așa cum am început luna iulie, așa pare că vom și continua. Cu episoade de caniculă dar și de furtuni. Denumită în popor luna lui Cuptor, cea mai caldă lună a anului, iulie are, din punct de vedere sinoptic, câteva caracteristici: prezența mult mai intensă a dorsalei anticiclonului Azoric, prezența uni dorsale a anticiclonului Nord-African, dimpreună și cu o zonă depresionară din SV Asiei aduc, de obicei, o vreme stabilă și din ce în ce mai caldă.

Nu degeaba recordul de temperatură al lunii iulie este de 44.3 grade, la Calafat, 24 iulie 2007.

Temperaturi:

Cea mai recentă estimare a celor de la ECMWF, emisă azi, vorbește de un iulie cu temperaturi apropiate de normalul perioadei în Banat, Crișana, zonele montane și prin sudul Transilvaniei, iar prin munții Banatului chiar abateri ușor negative, spre –1 grad. În Oltenia, Muntenia, Moldova, Dobrogea, mare parte din Transilvania și Maramureș vorbim de abateri termice pozitive, de la 0.5 grade spre 1, 1.5 grade față de normele climatologice.

Precipitații:

În ceea ce privește precipitațiile, se pare că iulie va veni cu vești bune pentru cea mai mare parte a țării, unde vorbim de excedent de ploi (10 – 30 l/mp în plus față de normele climatologice), excepția urmând să fie dată de Moldova, Dobrogea și NE Orientalilor, unde vorbim de secetă, cu deficit ușor.

Prognoza pe 46 de zile a celor de la ECMWF estimează cantități totale de precipitații căzute în această lună care vor trece de 50 – 60 l/mp prin bună parte din țară, cu valori chiar spre 100 de l/mp prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, iar prin estul Munteniei, Dobrogea și sudul Moldovei doar de 20 – 30 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *