prognoze

Prognoză meteo 04 iulie 2020–furtuni în nord, caniculă și furtuni prin sud!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, la nivelul țării noastre acționează un câmp de presiune ridicată, asociat dorsalei anticiclonului Azoric, în timp ce în bazinul Mării Negre avem parte de un câmp de presiune scăzută, asociată unei depresiuni. Pe parcursul zilei, la vest de țara noastră se poziționează un front rece, care,  odată intrat în țara noastră, devine un front cald, iar despre front rece vorbim doar în NE țării.

Pe parcursul zilei, în sud-estul țării se poziționează și o linie de convergență. Pe o circulație V – E, avansul unei mase de aer ușor mai rece duce abaterile termice de la 850 hPa la valori de doar+1 spre +2 grade.

Temperaturi

:

– Urmează o noapte tropicală prin bună parte di Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Banat, nordul Crișanei, zone unde vom trece de minime de 20 – 22 de grade. În restul țării vorbim de temperaturi minime de la 16 spre 18 grade, cu 12 – 14 grade prin zonele montane (8 – 10 pe creste).

Din punct de vedere al maximelor, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei se vor topi la valori caniculare de 35 – 36 de grade, în timp ce prin restul țării vorbim de maxime de 28 – 30 de grade. Maximele din zonele montane nu vor trece de un 18 – 20, 21 de grade, cu 14 – 16 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții nebulozitatea joasă este accentuată (grad de acoperire spre 100%) prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei și zonele montane. Odată cu orele după amiezii vorbim de nori joși în cea mai mare parte a țării, cu grad de acoperire de la 30 spre 50%, iar în zonele montane și nordul Moldovei de la 50 spre 75%. Situația nu se schimbă foarte mult până la finalul zilei, chiar dacă prin Dobrogea, sud-estul Moldovei, sud-vestul extrem al Olteniei avem parte de un cer mai mult senin.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin zona Carpaților de Curbură și zonele montane din județul Alba iar până spre orele dimineții și prin zona Apusenilor și sudul Munților Banatului. Spre orele dimineții avem parte de condiții de ceață și prin județele Timiș, Arad.

Precipitații:

– Pe parcursul nopții avem parte de ploi prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Transilvaniei, prin zonele montane pentru ca, spre dimineață, aria ploilor să se concentreze pe nordul Transilvaniei, Maramureș, nordul Moldovei dar și prin zonele montane. Odată cu orele după amiezii vorbim de ploi pe arii extinse în zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, apoi, odată cu apropierea serii, și prin Banat, Crișana, Moldova, nordul Munteniei iar seara și prin zonele joase din Muntenia. Finalul zilei mai aduce ploi doar prin nordul Orientalilor, prin sudul Moldovei, sudul Munteniei și, izolat, prin Transilvania.

Cantitățile de precipitații căzute mâine vor trece de 35 – 40 l/mp prin toate zonele montane, iar prin Transilvania și nordul Moldovei  vorbim de 15 – 20 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt în general slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, excepție urmând să fie mai ales zone de sud, sud-est a țării, în a doua parte a după amiezii și pe parcursul serii, când rafalele de vânt ar putea ajunge la 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– Sudul țării rămâne în continuare cu temperaturi caniculare, de până la 36 de grade, în timp ce în nordul țării vorbim de o zi cu multe ploi, furtunoase. Ploile vor ajunge, în a doua parte a zilei și prin regiunile sudice și pot da naștere la manifestări convective severe.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:

www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.

http://prognozemeteo.ro/ Image by David Mark from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *