prognoze

Prognoză meteo 22 iunie 2020–ploile continuă, risc major de inundații!

Context sinoptic:

– Începem o nouă săptămână dar cu același scenariu sinoptic. În zona țării noastre acționează un câmp de presiune scăzută, asociat unei depresiuni poziționate la est de țara noastră, care se alimentează cu umiditate din bazinul Mării Negre. Din  punct de vedere al fronturilor, pe parcursul zilei suntem traversați de un front cald, de la N la S, iar seara, la vest de țara noastră se vor poziționa un front rece și o frontoliză rece, care ne vor traversa pe parcursul zilei de marți. Ca un element care va potența precipitațiile , și pe parcursul zilei de mâine vom avea în zona țării noastre o linie de convergență.

Și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla într-un mix de mase de aer, la început vorbim de abateri ușor negative în cea mai mar parte a țării (-1 spre –2 grade), pentru ca, odată cu avansul unei advecții calde dinspre E, să vorbim de abateri pozitive, spre +1, +2 grade.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime cuprinse între 16 – 18 grade la nivelul întregii țări, cu 10 – 12 grade prin zonele montane (6 – 8 grade pe creste).

Maximele zilei merg spre un 26 – 28 de grade în cea mai mare parte a țării, cu un 22 – 24 de grade prin Transilvania, Moldova și Maramureș. Prin zonele montane ne oprim la valori de 18 – 20 de grade, cu 12 – 14 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții cerul este complet acoperit de nori prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, Moldova (centru și nord), dar nebulozitate joasă vom avea și prin Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea (grad de acoperire spre 50%). Pe tot parcursul zilei norii joși rămân prezenți la nivelul întregii țări, cu un grad de acoperire de 50% prin sudul și estul țării, până la 70 – 100% prin restul zonelor.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse din zonele montane, dar și din Crișana, Banat, nordul Transilvaniei și Maramureș. Condițiile de ceață reapar spre finalul zilei prin Apuseni și Munții Banatului.

Precipitații:

– Încă de la începutul nopții avem parte de ploi prin Banat, Crișana, Transilvania, zonele montane, sudul Moldovei. În aceste zone ploile vor continua pe tot parcursul nopții iar spre dimineață ele se concentrează pe Banat, zonele montane și Moldova. Pe parcursul dimineții ploile sunt prezente și prin zona Munteniei (inclusiv zona Bucureștiului), pentru ca, odată cu orele prânzului și pe parcursul după amiezii să vorbim de scenariul obișnuit: ploi și furtuni în bună parte din țară (mai ferite vor fi Oltenia și Muntenia, unde abia spre seară coboară ploile).

Cantitățile de precipitații vor fi importante prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și Moldova, regiuni unde se pot acumula 30 – 50 l/mp, iar prin Banat, Orientali, nordul Transilvaniei, nordul și centrul Moldovei vorbim chiar de 60 – 80 l/mp.

Vânt:

– Odată cu a doua parte a după amiezii și până la finalul zilei avem parte de rafale moderate de vânt prin zona Banatului și Crișanei, unde se pot atinge 40 – 50 km/h. În restul țării vorbim despre un vânt liniștit pe tot parcursul zilei.

Concluzii:
– Începem și ultima săptămână plină din iunie în același scenariu pe care l-am avut pe tot parcursul lunii: ploi, furtuni pe arii extinse, temperaturi plăcute. Din păcate, riscul de inundații se extinde și vorbim de cote de pericol depășite în multe zone din țară, iar ploile nu se vor opri.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/ Image by Hin und wieder gibts mal was. from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *