prognoze

Prognoză meteo 20 iunie 2020–sudul ia o scurtă pauză de la ploi!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine, în jumătatea sudică și estică a țării noastre rămân într-o zonă cu presiune joasă, asociată unei depresiuni. În același timp, o linie de convergență extinsă va ajunge și pe zona Moldovei, urmând să aducă surplus de precipitații. Din punct de vedere al fronturilor, începem intervalul de prognoză cu un front rece poziționat la nord, iar pe parcursul zilei vom avea un front cald care se va menține la V de țara noastră.

Din punct de vedere al circulației (pe direcție V – E), ziua de mâine aduce abateri termice negative în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar și prin sud-vestul extrem al Olteniei, în timp ce în restul țării vorbim de abateri ușor pozitive, spre +1, +2 grade.

Temperaturi:

– Urmează o noapte cu minime care, prin Banat, Crișana, centrul și vestul Munteniei nu trec de 12 – 14 grade, în timp ce prin zonele montane se opresc la 10 – 12 grade (cu 6 – 8 grade pe creste). Prin Oltenia, sudul și estul Munteniei, Dobrogea și Moldova minimele vor ajunge spre 16 – 18 grade, cu un posibil 20 de grade prin sudul Moldovei și nord-estul Dobrogei.

Maximele vor fi în ușoară creștere, mai ales prin Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei, unde ating chiar 20 – 30 de grade, în timp ce în restul regiunilor nu trec de 24 – 26 de grade. În zonele montane ajungem la 18 – 20 de grade, cu 12 – 14 pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este accentuată prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, prin Banat, Crișana, dar norii joși nu vor lipsi nici de prin Moldova, estul Munteniei, Dobrogea, dar cu un grad de acoperire de până la 50%. Odată cu orele prânzului nebulozitatea joasă este prezentă în cea mai mare parte a țării, dar prin Muntenia, Oltenia, gradul de acoperire al cerului cu nori nu trece de un 30 – 50%. Odată cu orele serii și până la finalul zilei, norii joși sunt prezenți prin Bana,t Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane și Moldova, cu grad de acoperire de 70 – 100%.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane iar spre dimineață și prin depresiunile transilvane.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin zonele montane dar și prin Maramureș, pentru ca, pe parcursul nopții, ploile să cuprindă și Transilvania, dar și nordul Moldovei. În aceste zone ploile vor continua pe tot parcursul nopții și al dimineții. Odată cu orele prânzului ploile apar și prin Banat, nordul Munteniei, vorbim de ploi și prin Dobrogea, Crișana, iar în Banat și Moldova acestea vor fi însoțite și de fenomene convective (grindină, vijelie, descărcări electrice). Despre ploi vorbim până la finalul zilei prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și, pe arii mult mai extinse și în cantități mai importante, prin nordul Moldovei.

Vânt:

– Pe parcursul nopții vorbim de rafale de vânt de 30 – 40 km/h prin zona Meridionalilor, pentru ca, odată cu orele prânzului și pe parcursul după amiezii să vorbim de astfel de rafale în aproape toată țara. Seara ne aduce un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Ne așteaptă o zi de sâmbătă cu temperaturi în creștere, cu ploi mai puține (nu deloc) prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea), în timp ce în Moldova, Banat, Crișana, Transilvania, Maramureș și zonele montane, ploile continuă, furtunoase, destul de importante cantitativ.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/ Image by misskursovie2013 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *