estimari

#Vremeasăptămânală 15–21 iunie: musonul românesc și pericolul inundațiilor!

Săptămâna care urmează vom avea parte în continuare de furtuni și ploi importante cantitativ, astfel că discuția despre pericolul inundațiilor devine absolut necesară. Din punct de vedere al temperaturilor, vorbim de o vreme cu temperaturi normale, în încălzire odată cu jumătatea săptămânii.

Luni, 15 iunie:

– Vorbim de valori de temperatură normale pentru data din calendar, cu abateri ușor pozitive (+2, +3 grade) doar prin sudul Olteniei, Transilvania și Maramureș. În zonele montane, prin estul Munteniei și Dobrogea avem o vreme mai rece decât normalul perioadei, cu abateri negative spre –2, –3 grade. Vorbim de ploi pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, ploi care vor fi și importante cantitativ și care vor fi și însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie.

Marți, 16 iunie:

– Și pe parcursul zilei de marți avem valori normale de temperatură, mai rece urmând să fie în zonele montane și prin Dobrogea (abateri spre –1, –2 grade Mai cald va fi doar prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei (abateri pozitive spre +2, +3 grade). Și ziua de marți aduce ploi și furtuni la nivelul întregii țări.

modezwkly_20200614_1800_animation

Miercuri, 17 iunie:

– Mijlocul săptămânii aduce abateri termice pozitive în extindere, astfel că, pe lângă Transilvania și Maramureș (+2 spre +3 grade), vorbim de temperaturi mai mari și prin Moldova și Crișana (+1 spre +2 grade). În restul țării avem valori normale de temperatură, iar în zonele montane rămânem cu abateri negative (-1 spre –3 grade). Același scenariu furtunos este valabil și la mijlocul săptămânii.

Joi, 18 iunie:

– Ziua de joi aduce o încălzire resimțită la nivelul întregii țări, cu valori mai mari decât normalul perioadei cuprinse între +2 și +4 grade. Zonele montane rămâne cu vreme mai rece (-1 spre –3 grade abateri) iar prin nordul Olteniei și al Munteniei vorbim de temperaturi normale pentru data din calendar. Nu scăpăm nici azi de furtuni, la fel de extinse, în toată țara și la fel de zgomotoase.

Vineri, 19 iunie:

– Rămânem cu vreme caldă și pe parcursul zilei de vineri, cu abateri termice pozitive cuprinse, la nivelul întregii țări, între +2 și +4 grade. Doar prin Meridionali și Apuseni avem parte de vreme mai rece, cu abateri negative de la –1 spre –3 grade. Pe parcursul zilei de vineri Oltenia și Moldova ar putea fi singurele regiuni pe unde să nu mai vorbim atât de insistent de ploi.

Sâmbătă, 20 iunie:

– Nu avem parte de schimbări majore față de zilele precedente, rămânem cu abateri pozitive (+1 spre +3 grade) în cea mai mare parte a țării, cu excepția zonele montane unde avem valori normale (Orientali), respectiv abateri negative (-1 spre –3 grade în Apuseni și Meridionali). În prima zi de weekend vorbim de furtuni în cea mai mare parte a țării, mai slabe ca intensitate doar prin Oltenia și Muntenia.

Duminică, 21 iunie:

– Pe parcursul zilei de duminică temperaturile mai scad prin Muntenia, unde vorbim de valori normale, rămânem cu abateri pozitive (+1 spre +3 grad) în restul țării iar în zonele montane vorbim de vreme mai rece (abateri negative, spre –1, –3 grade). Duminică ploi puternice, însoțite de fenomene convective, vom avea mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și prin Dobrogea. Răzleț, va ploua și prin Muntenia și Oltenia.

Vorbim de cantități importante de precipitații pe tot parcursul săptămânii, astfel că am putea cumula, la nivelul întregii țări, între 60 – 80 l/mp, iar prin zonele montane, Transilvania, Crișana, Maramureș, NE Munteniei, sudul și centrul Moldovei am putea vorbi de peste 100 l/mp, cu un maxim de 125 – 150 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *