prognoze

Prognoză meteo 13 iunie 2020–Ploi torențiale, grindină, vijelie!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine ne vom afla tot în zona de acțiune a unui câmp de presiune scăzută, asociat centrilor barici Nadine (poziționat în zona NV a Europei) și Octavia (cu un centru baric în Ucraina și altul în centrul Europei). În același timp, nucleul cut-off low poziționat ier pe bună parte din sudul și sud-estul Europei, mâine continuă deplasarea și va mai prind doar sud-estul estul extrem al țării noastre.

Pe o direcție de deplasare NE – SV, o advecție caldă duce abaterile termice la valori pozitive în întreaga țară (+2 spre +4, +5 grade față de normal, ultime valori urmând să fie întâlnite prin vest, nord și centru).

Temperaturi:

– Vorbim de temperaturi minime cuprinse între 18 – 20 de grade în bună parte din Oltenia, din Muntenia, Moldova, nordul Dobrogei, în timp ce prin Maramureș, Transilvania, zonele montane, Banat, Crișana, centrul și sudul Munteniei, sudul Dobrogei ne oprim la 14 – 16 grade. Pe crestele montane vorbim de minime de la 8 spre 10 grade.

Maximele nu vor trece, la nivelul întregii țări, de 26 – 28 de grade, în timp ce prin zonele montane ne oprim la valori de 20 – 22 de grade, cu 14 – 16 grade pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul nopții vorbim de nebulozitate joasă accentuată doar prin zonele montane, prin nordul Moldovei și prin sudul Transilvaniei, pentru ca, odată cu orele dimineții nebulozitatea joasă să fie prezentă în cea mai mare parte a țării, cu grad de acoperire de 30 – 50%, iar prin Banat, Crișana, zonele montane, sudul Transilvaniei vorbim de o acoperire de 75 – 100%. Pe parcursul zilei vorbim de un cer variabil mai mult noros la nivelul întregii țări, pentru ca orele serii să aducă nebulozitate joasă accentuată prin zonele montane, prin Moldova, prin Transilvania, prin Crișana, în timp ce în restul țării avem parte de un cer variabil, mai mult senin.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane, iar apoi, dimineața, pe arii extinse din judele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj dar și Covasna și prin sudul Transilvaniei. Finalul zilei readuce ceața prin Transilvania, Orientali și Meridionali.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin Meridionali, sudul Transilvaniei, nordul Moldovei pentru ca, la începutul dimineții, să avem parte de ploi prin nordul Dobrogei, Meridionali, NV extrem al Crișanei și Maramureșului, dar și nordul și sudul Moldovei. Pe parcursul dimineții vorbim de ploi prin zona județelor Tulcea, Brăila, Ialomița, Buzău, Constanța, Călărași. Odată cu orele amiezii furtunile reapar prin zonele montane, prin Moldova, dar și prin Banat, Muntenia. Seara, ploile se concentrează pe Transilvania, zonele montane, Oltenia și prin nordul Dobrogei. Spre finalul zilei vorbim de ploi prin Crișana, sudul Transilvaniei, Apuseni, vestul Meridionalilor, în timp ce noi convecții se poziționează la intrarea în Moldova.

Vânt:

– În a doua parte a după amiezii vorbim de un vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin nordul Moldovei (Suceava, Botoșani) iar prin sudul Olteniei vom avea intensificări spre 40 – 50 km/h. Seara, intensificările de vânt se mută prin zonele montane, Maramureș, nordul Crișanei (rafale de 50 – 60 km/h).

Concluzii:
– O nouă zi sub semnul furtunilor de vară, însoțite de tot alaiul: ploi torențiale, grindină, vânt cu aspect de vijelie, descărcări electrice.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi

unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/ Image by Simon Steinberger from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *