prognoze

Prognoză meteo 11 iunie 2020–se răcește prin vest, nu scăpăm de furtuni!

Context sinoptic:

– Și pe parcursul zilei de mâine bună parte din Europa vestice, centrală, sud-estică se va afla sub influența unui câmp de presiune scăzută, aparținând unei depresiuni cu centri barici Nadine, Melina și Octavia. Pe parcursul zilei vestul țării se va afla în zona de acțiune a unui talveg extins, care, odată cu ziua de vineri, va coboră spre vestul și centrul Europei, iar aceasta înseamnă, pentru mâine, instabilitate accentuată prin vestul țării. De interes pentru ziua de mâine este și o linie de convergență poziționată fix la nivelul țării noastre, care ar putea genera precipitații abundente, pe interval scurt de timp, cu atât mai mult cu cât frontul ar fi staționar.

Din punct de vedere al circulației, avem, pe de o parte, avansul unei mase de aer cald (abateri pozitive de la +2 spre +4 grade) dinspre E, NE, care se va manifesta prin nord, est, sud, sud-est, iar Banatul, Crișana, Apuseni, Meridionali, sudul extrem al Olteniei se vor afla într-un sector rece, cu abateri de –1 spre –3 grade.

Temperaturi:

– Ne așteaptă o noapte cu temperaturi plăcute la nivelul întregii țări, 14 – 16 grade, cu 10 – 12 grade prin zonele montane (6- 8 grade pe creste).

În ceea ce privește maximele zilei, acestea mai ating 30 – 32 de grade doar prin estul extrem și sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea. În restul țării vorbim de valori de la 24 spre 26 de grade, posibil mai scăzute, spre 18 – 20 de grade, prin zonele montane, Oltenia, Crișana. Pe crestele montane ne oprim la 12 – 14 grade.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin Banat, Crișana, sudul și vestul Transilvaniei, Apuseni, Meridionali, Oltenia, Muntenia. Odată cu a doua parte a dimineții, la prânz și pe parcursul după amiezii vorbim de un cer acoperit cu nori prin Banat Crișana, Oltenia, Muntenia, Transilvania (grad de acoperire de 30 – 50%) iar prin zonele montane și Maramureș acoperirea cu nori a cerului va ajunge la 100%. Odată cu orele serii și până la finalul intervalului de prognoză vorbim de un cer acoperit de nori în bună parte din țară, cu excepția nordului Banatului și sudul Crișanei.

Ceață:

– La începutul nopții avem condiții de ceață prin Apuseni iar spre dimineață am putea avea ceață pe arii extinse în Teleorman, Giurgiu, Ilfov, prin sud-vestul județului Călărași dar și prin Meridionali.

Precipitații:

– Pe timpul nopții și până la orele dimineții ploile sunt prezente prin nordul Olteniei, prin Hunedoara, Alba, Sibiu, iar spre dimineață ajung prin Arad, Bihor, Cluj, Sălaj (fiind însoțite inclusiv de fenomene convective). Până spre orele prânzului, ploile, zgomotoase și abundente, se concentrează pe Cluj, Bihor, Sălaj, Satu Mare, dar și prin Arad sau Hunedoara. Odată cu orele prânzului avem parte de inițieri convective prin zonele montane, dar celule convective pătrund dinspre Serbia și Bulgaria prin Oltenia (Dolj). Pe parcursul după amiezii avem parte de ploi și prin Transilvania, Maramureș  zonele montane, dar și prin sudul și estul Munteniei. Seara vine cu ploi furtunoase prin Muntenia, Moldova, dar și prin Transilvania. Continuă să plouă și la munte.

Vânt:

– Pe parcursul nopții și al dimineții vorbim de un vânt slab la nivelul întregii țări, pentru ca, odată cu orele prânzului, prin Oltenia, să vorbim de rafale care ajung la 50 – 60, izolat chiar 70 km/h. Spre seară, vântul prinde putere prin Muntenia, Dobrogea și nordul Moldovei, atingându-se, la rafală, 50 – 60 km/h. Finalul zilei vine cu vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Și pe parcursul zilei de mâine avem parte de ploi furtunoase prin aproape toată țara, temperaturile mai pierd câteva grade prin vest și mai trec de 30 de grade doar prin Moldova, estul Munteniei și Dobrogea.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo

iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/ Image by Bogdan Radu from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *