prognoze

Prognoză meteo 08 iunie 2020–furtuni prin vest, nord și centru!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, în zona țării noastre se acționează o depresiune cu centrul baric de joasă presiune poziționat fix deasupra țării noastre. În nord-vestul țării va acționa și un ”jgheab”, o linie de presiune scăzută alungită, asociată unei perturbații în troposfera superioară, care va aduce precipitații în zona respectivă. Din punct de vedere al fronturilor, avem la vest de țara noastră un front rece, spre finalul intervalului, front care însă nu va reuși să ne traverseze.

Din punct de vedere al circulației vom rămâne în sector cald, cu abateri termice pozitive cuprinse între +2 spre +4 grade față de normalul perioadei, la 850 hPa.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează vom avea minime cuprinse între 10 – 12 grade prin zonele montane, Transilvania, zonele deluroase din Oltenia, Muntenia, Moldova, respectiv 12 – 14 grade prin Oltenia, Muntenia, pentru ca cele mai ridicate valori ale nopții să fie atinse în Moldova, Dobrogea, nordul Transilvaniei, Maramureș, Banat și Crișana, unde se vor atinge 14 – 16, 17 grade.

Maximele zilei vor ajunge, la nivelul întregii țări, la valori de 28 – 30, 31 de grade, cu 20 – 22 de grade pe crestele montane (14 – 16 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții nebulozitatea joasă se va manifesta mai ales prin zona Dobrogei, estul, sudul Munteniei, sudul Moldovei, pentru ca, pe parcursul dimineții și al după amiezii să vorbim de un cer variabil, mai mult senin la nivelul întregii țări, cu nori joși cu grad de acoperire de peste 50% doar prin zonele montane. Odată cu orele serii și până la finalul zilei nebulozitatea joasă accentuată se manifestă mai ales prin zona Banatului, Crișanei, Apusenilor.

Ceață:

– Pe timpul nopții și al dimineții avem condiții de ceață pe arii extinse din Dobrogea, estul și sudul Munteniei

Precipitații:

– la începutul nopții avem parte de ploi prin Banat, Apuseni, Munții Banatului, Crișana. Odată cu orele prânzului avem parte de inițieri convective în zonele montane iar pe parcursul după amiezii și prin Banat, Crișana, Maramureș, dar și prin Dobrogea. Odată cu orele serii, ploile, însoțite de descărcări electrice, grindină, vânt cu aspect de vijelie, vor ajunge și prin Moldova, dar și prin Transilvania. Spre finalul intervalului aria ploilor se restrânge la Banat, apoi doar Crișana, sudul extrem al Munților Banatului și Apuseni. Mai ales în zonele montane se pot acumula 20 – 25 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul zilei de mâine vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, cu excepția momentelor în care vom avea parte de fenomene convective, în zonele unde acestea s-ar putea produce urmând să avem parte de rafale ce pot ajunge la 50 – 60 km/h.

Concluzii:
– În sudul țării vorbim de o zi plăcută, cu mult soare, doar cu ceață prin Dobrogea și Muntenia (la începutul dimineții). Ploile furtunoase vor fi prezente mai ales prin Banat, Crișana, zonele montane, Transilvania, Maramureș și nordul Moldovei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Free-Photos from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *