estimari

Vremea în iunie–temperaturi normale, ploi multe!

iată-ne ajunși și la finalul primei decade a primei luni de vară, iunie. O lună care, din punct de vedere climatologic, ne oferă vârful de precipitații dintr-un an. Iunie este cea mai ploioasă lună, cumulând peste 100 de l/mp, într-un top în care avem și 166.4 l/mp (1969), 155.9 l/mp (2018) sau 139 l/mp (1974). De reținut faptul că în top 10 cele mai ploioasă luni iunie din istoria măsurătorilor meteo de la noi, 5 dintre ele sunt după anii 2000 (2019, 2016, 2001, 2010 și 2018).

De ce are iunie această caracteristică? Totul pleacă de la dorsala Anticiclonului Azoric, aflată la o intensitate maximă în această perioadă, dorsală care favorizează transportul unui aer cald, umed, oceanic, aer care intră în contact cu aerul tropical aflat la nivelul țării noastre, crescând astfel exponențial intensitatea precipitațiilor din zona noastră.

Temperaturi:

Cei de la ECMWF au actualizat estimarea sezonieră, astfel că avem, acum, cele mai noi date legate de prima lună de vară. Astfel, din punct de vedere al temperaturilor, iunie 2020 se anunță a fi o lună care se va încadra în limitele normale, cu valori mai scăzute decât normal în zonele montane (-0.25 spre –1, –1.5 grade) dar și cu valori ușor mai ridicate (+0,5 spre 1, 1,5 față de normal) prin zona Olteniei, estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Precipitații:

Veștile sunt și mai bune din punct de vedere al precipitațiilor, atât de necesare în agricultură. Astfel, se anunță ploi peste normalul perioade la nivelul întregii țări, cu excepția Olteniei, sudul Moldovei, prin centrul Transilvaniei și estul extrem al Dobrogei, unde vom rămâne cu deficit de precipitații.

Și prognoza pe 46 de zile a celor de la ECMWF vine să susțină estimarea de mai sus, astfel că, după o primă jumătate în care avem parte și de puseuri de căldură, cu abateri termice care pot urca și spre +5, +6 grade față de normalul perioadei, a doua parte a lunii iunie se arată destul de temperată, cu abateri termice care nu mai trec, la nivel de abateri, de +1, +2 grade față de normalul perioadei.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, prin zonele montane vom trece  de 100 – 125 l/mp, prin Transilvania, Maramureș și zonele deluroase putem avea cantități de până la 90 – 100 l/mp, În Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Olteniei, nordul și centrul Moldovei se estimează să ajungem la 60 – 80 l/mp, pentru ca cele mai mici valori ale precipitațiilor cumulate să le înregistrăm în sudul Moldovei, estul Munteniei și Dobrogea, cu 30 – 40 l/mp.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Maik Barth Fotografie from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *