prognoze

Prognoză meteo 05 iunie 2020–de la frig la caniculă, în doar câteva zile!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, Europa, deci și România, se vor afla sub influența unor zone de joasă presiune asociate unui ciclon extrem de bine dezvoltat, cu centrul baric Juliane I poziționat în zona insulelor britanice. Pe lângă Juliane, mai avem un centru baric în zona Sncadinaviei (Isolde) și unul în Marea Mediterană (Katharina). În fața acestui ciclon se poziționează un front rece (la vest de țara noastră) care apoi se transformă într-un front cald, care va acționa și în NV extrem al țării noastre.

Circulația V – E aduce un aer din ce în ce mai cald, care va duce abaterile termice la valori de +4, +5 grade față de normalul perioadei, iar prin sudul și estul țării chiar la +8 grade.

Temperaturi:

– După multe nopți răcoroase, începem să vorbim de valori normale de temperatură pe timpul nopții, astfel că vom avea minime de la 12 – 12 grade prin zonele montane, 14 – 16 grade prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova, Transilvania, în timp ce în Banat, Crișana și Maramureș putem ajunge la valori de 18 – 19 grade. Pe crestele montane ne oprim la minime de 6 – 8 grade.

Maximele zilei de mâine vor fi cuprinse între 28 – 30 de grade la nivelul întregii țări, cu valori de 32 – 33 de grade prin sudul Olteniei, al Munteniei, estul Dobrogei și sudul Moldovei. În zonele montane se ating 18 – 20 de grade, cu 12 – 14 grade pe crestele montane.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții vorbim de nebulozitate joasă prin nordul Crișanei, Maramureș, nordul Orientalilor. Pe parcursul după amiezii norii joși își fac apariția prin Banat, Crișana, iar spre finalul zilei și prin Maramureș.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață mâine la nivelul țării noastre.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ploi prin Maramureș, nordul Orientalilor și al Moldovei., iar pe parcursul dimineții ploi răzlețe sunt prezente și prin Transilvania, Crișana, continuând în Maramureș. După amiaza ploi, însoțite și de fenomene convective, vor fi prezente prin Banat, Crișana iar seara și prin Apuseni, Maramureș, Munții Banatului.

Vânt:

– Vorbim de un vânt activ pe tot parcursul zilei în zonele montane  (rafale de 50 – 60, 70 km/h), dar și prin Banat, Crișana (40 – 50, 60 km/h). Rafale moderate de vânt (30 – 40 km/h) vom avea și prin sudul Moldovei, Dobrogea, Transilvania. Seara și până la finalul zilei vom avea vânt cu rafale de 50 – 60 km/h prin zonele montane, respectiv 40 – 50 km/h prin Banat și Crișana.

Concluzii:
– Am scăpat de ploi (ele vor mai fi prezente mâine doar prin Banat, Crișana, Maramureș și zonele montane), iar temperaturile au început să crească abrupt, iar mâine ne vom afla la doar un pas de caniculă. Despre care nu este exclus să vorbim în weekend.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Ella_87 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *