prognoze

Prognoză meteo 03 iunie 2020 – Afară plouă!

Context sinoptic:

– Bună parte a Europei se va regăsi mâine în zona de acțiuni a unor centri de presiune scăzută, asociați unei depresiuni cu centri barici Juliane și Isolde. Nu ne vom afla în raza de acțiune a vreunui front atmosferic, deși la nord de România se va poziționa un front de ocluziune iar la V, SV acționează un front rece.

Deși continuăm să rămânem în sector rece, ziua de mâine marchează o temperare a abaterilor termice la 850 hPa, astfel că, la finalul intervalului, nu mai vorbim decât de un –4, –5 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Urmează o noapte rece în bună parte din țară, cu valori care nu vor trece, prin Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, bună parte din Transilvania, zonele montane, de 4 – 6 grade. Pe crestele Meridionalilor vorbim de valori negative, spre –2, –4 grade. În Dobrogea, nordul și centrul Moldovei (inclusiv zonele deluroase), prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Crișana și Banat minimele ajung la un 8 – 10 grade.

Maximele zilei de mâine urcă până la un 20 – 22 de grade prin Banat, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș și Crișana ne oprim la 16 – 18 grade. În zonele montane cele mai ridicate valori ale zilei ajung la 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe timpul nopții nebulozitatea joasă este prezentă prin zonele montane, Dobrogea nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat. Odată cu orele după amiezii cerul devine variabil în cea mai mare parte a țării (acoperire de 30 – 50%) pentru ca spre seară și până la finalul zilei să mai avem nori joși prin vestul Meridionalilor, Transilvania, Apuseni, Maramureș, nordul Orientalilor și nordul Moldovei.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață pe arii extinse din Banat dar și prin sudul Dobrogei și estul Munteniei, pentru ca, la începutul dimineții să avem condiții de ceață și prin sudul Moldovei. Seara, condiții de ceață reapar prin Orientali.

Precipitații:

– Pe timpul nopții avem ploaie prin nordul Moldovei, al Orientalilor, prin Dobrogea, Maramureș și nordul Transilvaniei. Pe crestele montane din Orientali vom avea parte de lapoviță. Dimineața ploile sunt prezente prin Banat, Crișana, sudul și nordul Moldovei, nordul Orientalilor. Odată cu orele după amiezii ploile cuprind cea mai mare parte a Banatului, Crișanei, Maramureșului, Transilvania, nordul și centrul Moldovei. Plouă și în zonele montane iar pe crestele Meridionalilor avem lapoviță și ninsori. Ploile continuă în aceste zone până spre orele serii iar prin Banat dar și prin Moldova putem avea parte inclusiv de fenomene convective (descărcări electrice, grindină de mici dimensiuni, vânt cu aspect de vijelie). Finalul zilei mai aduce ploi doar prin zona nordică a Moldovei, nordul Maramureșului, prin Meridionali și Apuseni.

Vânt:

– Vorbim de un vânt liniștit pe tot parcursul zilei, doar prin zonele montane și seara prin sudul Moldovei urmând să avem parte de rafale moderate (40 – 50 km/h).

Concluzii:
– Nu schimbăm foarte mult registru meteo al primelor zile din iunie, doar prin sudul țării ploile iau o mică pauză, iar temperaturile ajung la un 20 – 22 de grade. În nord, vest, centru și est rămânem cu vreme mohorâtă, ploioasă iar la munte avem iar parte de ninsori.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by pasja1000 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *