prognoze

Prognoză meteo 02 iunie 2020–frig, ploi multe!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine ne vom avea într-o zonă de presiune scăzută, asociată unei depresiuni cu centrul baric Isolde, poziționat la N, NE de țara noastră. Din punct de vedere al fronturilor, un front de ocluziune se poziționează la nord de țara noastră, asta spre finalul intervalului de prognoză.

Din punct de vedere al circulației atmosferice, continuă advecția rece, pe direcție N – S, de origine polar continentală, care va duce abaterile termice la valori de –8, –10 grade față de normalul perioadei (asta la 850 hPa, 1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Suntem în a doua noapte a primei luni de vară și vorbim de minime negative în Apuseni, nordul Orientalilor (-0 spre –2 grade), în timp ce în restul zonelor montane ne oprima la minime de 4 – 6 grade, cu 1 – 3 grade pe creste. În Moldova (nord și centrul), Transilvania, Maramureș, banat și Crișana avem minime de la 6 spre 8 grade, pentru ca cele mai ridicate valori ale nopții să le atingem în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, acolo unde urcăm până la 10 – 12 grade.

Maximele, în schimb, rămân modeste pentru data din calendar, cu valori de la 16 spre 18 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Olteniei, sudului Moldovei și vestului Banatului, unde putem atinge și 22 – 23 de grade. Prin zonele montane ne oprim la 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată prin zonele montane, prin Transilvania, Moldova, zonele montane, Dobrogea, Muntenia și Oltenia. Pe parcursul dimineții norii joși persistă prin zonele montane, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar după amiaza vorbim de nebulozitate joasă în aproape toată țara, dar cu grad de acoperire de până la 30 – 50%, excepția urmând să fie dată de zonele montane, Muntenia și Dobrogea, acolo unde vorbim de 70 – 100% grad de acoperire. Seara și până la finalul zilei vorbim de o nebulozitate joasă accentuată prin Dobrogea, nordul Moldovei, al Transilvaniei, Maramureș și prin zonele montane.

Ceață:

– Spre orele dimineții avem condiții de ceață prin zonele joase din sudul Munteniei  și al Olteniei dar și prin Munții banatului.

Precipitații:

– Vorbim de ploi încă de la începutul nopții prin Muntenia, Oltenia (sudul regiunilor) prin centrul Moldovei, zonele montane și sudul Banatului. Până spre orele dimineții ploile se concentrează pe zona Meridionalilor (pe creste avem lapoviță), prin sudul Moldovei, al Transilvaniei, respectiv nordul Munteniei. Până la orele prânzului ploile se extind în toată Muntenia, prin Oltenia, nordul Dobrogei și pot fi însoțite și de descărcări electrice. După amiaza ploile continuă în regiunile menționate mai sus, dar și prin zonele montane, iar odată cu orele serii ploile ajung și prin Moldova, Maramureș, Banat, iar la finalul zilei mai vorbim de ploi doar prin Maramureș, nordul Transilvaniei și Dobrogea. Prin zonele montane, prin Muntenia și sudul Dobrogei vorbim de cantități care pot ajunge la 25 – 30 l/mp (În sudul Dobrogei chiar 35 – 40 l/mp).

Vânt:

– Odată cu orele prânzului vorbim de un vânt moderat prin sudul Olteniei, al Munteniei, prin zonele montane, Banat, Crișana, Transilvania și Maramureș  (30 – 40 km/h). Seara și până la finalul zilei vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Vorbim de o zi ploioasă, rece, mohorâtă. Nici vorbă de o zi de vară.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Mylene2401 from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *