prognoze

Prognoză meteo 01 iunie 2020–1 iunie cu vreme de septembrie!

Context sinoptic:

– Prima zi de vară găsește țara noastră prinsă la mijloc între un câmp de presiune scăzută, asociat depresiunii Isolde, poziționat la est de țara noastră și avansul unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Steffen, poziționat la vest de noi. Începem ziua cu un front de ocluziune prezent în zona de vest care se transformă într-un front rece, care ne va traversa pe direcție NV – SE.

Prima zi de vară vine cu o advecție de aer rece, de origine polar continentală, pe direcție NE – S, care va duce abaterile termice la –6 spre –8 grade față de normalul perioadei (la 850 hPa, 1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează vor fi cuprinse, în general, între 8 – 10 grade, cu valori mai ridicate, spre 12 – 13 grade prin sudul Moldovei, nordul Dobrogei, vestul Banatului și al Crișanei, în timp ce prin nordul și centrul Munteniei și al Olteniei și zonele montane vorbim de valori de 6 – 8 grade (cu 2 – 4 grade pe creste).

Maximele primei zile de vară (calendaristic) nu vor trece de un 16 – 18 grade prin nordul și centrul Moldovei, Transilvania, în timp ce în restul țării vor urca spre 20 – 22 de grade. În zonele montane ne oprim la 10 – 12 grade (cu 6- 7 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții cerul este acoperit de nori prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, zonele montane, dar și prin nordul și centrul Moldovei, estul Munteniei, nordul Dobrogei. Odată cu orele după amiezii vorbim de un cer variabil, mai mult noros, la nivelul întregii țări (acoperire de 50%, spre 100% mai ales în zonele montane). Odată cu orele serii și până la finalul zilei nebulozitatea joasă se accentuează în Oltenia, Muntenia (100% grad de acoperire), dar și prin zonele montane, sudul Dobrogei, Moldova și sudul Transilvaniei (acoperire 50%).

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin Maramureș, nordul Transilvaniei, Apuseni și Meridionali

Precipitații:

– Ploile sunt prezente încă de la începutul nopții prin Maramureș, nordul Crișanei, zonele montane, Moldova, iar în aceste zone vorbim de ploi pe tot parcursul nopții. Odată cu a doua parte a dimineții, ploile se concentrează pe Banat, Transilvania, Apuseni, Orientali și nordul Moldovei, pentru ca după amiaza să vorbim de ploi prin sudul Transilvaniei, Meridionali, Orientali, nordul Moldovei, Muntenia și Oltenia. Seara și până la finalul zilei ploile vor fi prezente prin Oltenia, Muntenia (moderate chiar), prin zonele montane (pe creste vom avea lapoviță și ninsori)  și prin nordul Moldovei.

Vânt:

– Pe timpul nopții și în prima parte a dimineții vorbim de un vânt slab, cu rafale de maxim 30 – 40 km/h prin zona de Curbură. Odată cu a doua parte a dimineții, dar și pe parcursul după amiezii, vorbim de un vânt cu rafale moderate (40 – 50 km/h) prin zona Moldovei, prin vestul Crișanei, prin zonele montane și sudul extrem al Olteniei dar și prin Dobrogea. Odată cu orele serii vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, doar prin zonele montane urmând să mai avem rafale de 30 – 40 km/h.

Concluzii:
– Prima zi de vară calendaristică, ziua copiilor, va fi, din păcate, una mai răcoroasă decât ar trebui, cu ploi multe, iar soarele se va arăta și el din când în când.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *