prognoze

Prognoză meteo 26 mai 2020– ploi multe!

Context sinoptic:

– Ziua de mâine va regăsi toată Europa sub influența unui vast, bine dezvoltat câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Azoric, cu centrul baric Steffen. La începutul intervalului de prognoză, la nivelul țării noastre se poziționează un front de ocluziune care își va face simțită prezența mai ales prin vest, nord și centru. La NV și S de țara noastră se vor poziționa două linii de joasă presiune, asociate unei perturbații la nivelul troposferei superioare, care ar putea aduce precipitații.

Aerul rece rămâne prezent la nivelul țării noastre, astfel că vorbim abateri termice negative de la –4 spre –6, –7 grade.

Temperaturi:

La  noapte vorbim de minime cuprinse între 4 – 5 grade prin zonele montane, nordul Transilvaniei, Maramureș, Crișana, în timp ce în restul țării vorbim de minime de la 8 spre 10, 11 grade. Valori ușor mai ridicate vom avea prin estul Munteniei, sudul Moldovei, vestul Banatului și sudul Dobrogei, unde se pot atinge 12 – 13 grade.

Maximele vor ajunge la 18 – 20 de grade la nivelul întregii țări, cu valori ușor mai ridicate, spre 22 – 23 de grade prin sudul extrem al Olteniei, sudul și estul Munteniei, respectiv sudul Moldovei. În zonele montane vorbim de 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– Pe tot parcursul zilei de mâine vorbim de un cer variabil, mai mult noros la nivelul întregii țări, și abia spre finalul zilei cerul se mai eliberează de nori prin Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane iar odată cu primele ore ale dimineții putem avea ceață și prin Crișana, nordul Transilvaniei.

Precipitații:

– Ploile sunt prezente încă de pe timpul nopții prin zonele montane, prin nord estul Munteniei, prin Banat, iar pe crestele montane continuă să ningă. Odată cu orele dimineții ploile se extind în Munteniei, apar și prin nordul Moldovei, continuă și prin zonele montane. Odată cu orele prânzului vorbim de ploi în bună parte din țară iar prin zonele montane avem parte de inițieri convective, convecții care apoi ar putea apărea și prin Oltenia. Seara și finalul zilei aduc ploi mai ales prin Moldova, zonele montane, Maramureș  și sudul Transilvaniei.

Prin zonele montane dar și prin nordul Munteniei se pot acumula cantități de 25 – 30 l/mp, în timp ce, în restul zonelor, ne oprim la 10 – 15 l/mp.

Vânt:

– Vorbim de un vânt slab pe tot parcursul zilei, la nivelul întregii țări, cu ușoare intensificări moderate mai ales prin zonele unde vom avea parte și de fenomene convective (rafale de 40 – 50 km/h).

Concluzii:
– Ne așteaptă o nouă zi cu multă instabilitate, cu ploi pe arii extinse și cu temperaturi încă sub normalul perioadei.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Tobias Hämmer from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *