prognoze

Prognoză meteo 25 mai 2020–începem o săptămână ploioasă!

Context sinoptic:

– Cea mai mare parte a Europei se va afla mâine sub influența unui câmp de presiune ridicată, asociat anticiclonului Azoric, dar și a unui anticiclon mobil poziționat în NE extrem. La nord de țara noastră vom avea totuși și un centru baric de joasă presiune, în timp ce, din punct de vedere al fronturilor, la NV avem un front de ocluziune și la S un front cald, care ne vor traversa foarte repede mâine.

Și pe parcursul zilei de mâine avem parte de o circulație NV – SE. care ne va păstra în sectorul rece, cu abateri termice negative de la –4 spre –6, –7 grade față de normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea care urmează aduce minime ușor negative pe crestele Orientalilor (-0 spre –2, –3 grade), respectiv 2 – 4 grade prin restul zonelor montane, dar și prin Transilvania, dealurile Munteniei. Pentru restul țării minimele vor fi cuprinse între 8 – 10 grade.

Maximele zilei ajung la 16 – 18 grade prin nordul și centrul Moldovei, Maramureș, Banat și Crișana, în timp ce valori mai scăzute avem prin sudul Transilvaniei (12 – 14 grade) dar și zonele montane (10 – 12 grade cu 4 – 6 grade pe creste). Cele mai ridicate valori ale zilei le vom înregistra în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei, acolo unde termometrele vor ajunge la un 20 – 22 de grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem parte de nebulozitate joasă accentuată prin zonele montane, estul extrem al Moldovei, dar și prin Dobroge, estul Munteniei a și Banat. Dimineața rămânem cu nori joși prin Banat, Crișana, Maramureș, centrul și sudul Munteniei, Orientali (30 – 50% acoperire), în timp ce prin Meridionali și Munții Banatului avem 100% cerul acoperit de nori. Odată cu a doua parte a dimineții, pe parcursul după amiezi, cerul se acoperă cu nori în cea mai mare parte a țării (acoperire 50 – 70%, iar în zonele montane 100%), situație care rămâne neschimbată până la finalul intervalului de prognoză.

Ceață:

– Condiții de ceață avem, pe parcursul nopții, prin zonele montane, iar apoi, dimineața, și prin Banat.

Precipitații:

– La începutul nopții mai avem parte de ploi prin estul Dobrogei, Munții Banatului, iar apoi și prin Meridionali și Apuseni. Dimineața, ploile reapar prin nordul Crișanei, apoi și prin Maramureș, Cluj, Alba, Hunedoara, iar odată cu orele prânzului acestea se extind în toată Transilvania, zonele montane, Oltenia și Muntenia, fiind însoțite, mai ales prin zona Munților Banatului, de descărcări electrice. Pe crestele montane vorbim de lapoviță și ninsori. Odată cu a doua parte a după amiezii vorbim de fenomene convective (mai ales descărcări electrice) și prin Muntenia, Oltenia, Maramureș, dar, în continuare, și prin zonele montane. Seara, ploile își fac apariția și prin Moldova, iar la finalul intervalului mai vorbim de ploi prin Transilvania, zonele montane, Banat, estul Munteniei și Dobrogea.

Vânt:

– La începutul nopții avem un vânt intens în zonele montane (60 – 70 km/h, chiar 80 – 90 km/h pe crestele montane) dar și prin Moldova (40 – 50 km/h), iar pe parcursul nopții vorbim de vânt moderat și prin sudul Moldovei și Dobrogea (30 – 40 km/h). Odată cu orele dimineții dar și pe parcursul după amiezii vorbim de un vânt moderat în cea mai mare parte a țării, cu rafale care pot ajunge și la 50 – 60 km/h prin Oltenia și Muntenia. Seara și finalul zilei aduc un vânt liniștit la nivelul întregii țări.

Concluzii:
– Ne așteaptă și mâine o zi cu ploi, cu temperaturi încă sub normalul perioadei dar și cu un pic de vânt.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *