prognoze

Prognoză meteo 21 mai 2020–ploi abundente în sud, ninsori pe crestele montane!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, atât depresiunea mediteraneeană cât și frontul rece care au determinat precipitațiile din ultimele 24 de ore se vor retrage spre bazinul estic al Mării Negre, iar țara noastră va intra în zona de acțiune a unui câmp de presiune ridicată, asociată unui anticiclon poziționat în nordul Europei, cu centrul baric Rolf poziționat pe Scandinavia, astfel că următoarele zile vor aduce o vreme stabilă.

Din punct de vedere al circulației, spre țara noastră, pe o direcție N – S, are loc o advecție de aer foarte rece, polar, care va duce abaterile termice negative chiar la valori de –8 spre –10 grade față de normalul perioadei, la 850 hPa (1.5 km altitudine).

Temperaturi:

– Minimele nopții care urmează nu mai trec de un 4 – 6 grade prin nordul și centrul Moldovei, zonele montane, nordul și centrul Transilvaniei, Maramureș. În sudul Moldovei, al Transilvaniei, prin Crișana și Banat minimele urcă până la 8 – 10, 11 grade, pentru ca cele mai ridicate valori nocturne să le avem în sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, unde se ating 12 – 14, 15 grade.

Maximele zilei de mâine nu mai trec de 14 – 16 grade în mare parte din țară (Moldova, Oltenia, Muntenia, Dobrogea. În Transilvania; Maramureș și Crișana maximele ajung spre 18 grade, pentru ca cel mai cald să fie în Banat, unde vom ajunge la 20 – 22 de grade.

Nebulozitate:

– Pe parcursul nopții cerul este complet acoperit de nori prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Orientali, Meridionali, dar și prin Moldova, Transilvania și sudul Banatului. Dacă în nordul țării cerul se eliberează de nori până spre orele prânzului, în sudul țării (Oltenia și Muntenia) nebulozitatea joasă rămâne prezentă pe tot parcursul zilei (cu mici variații).

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zona Meridionalilor.

Precipitații:

–  La începutul nopții vorbim de ploi în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, prin zona Meridionalilor, Apuseni, dar, izolat, și prin nordul Orientalilor. Pe tot parcursul nopții și al dimineții ploile se concentrează pe Oltenia, Meridionali, prin Muntenia, sudul Moldovei și prin Dobrogea. Odată cu a doua parte a dimineții frontul de precipitații coboară pe direcție N – S, astfel că ploile continuă tot prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cu deplasare spre sudul extrem al acestor regiuni. Pe parcursul după amiezii avem parte de ploi și prin nordul Orientalilor, Apuseni, Munții Banatului, iar seara, prin Transilvania, nordul Olteniei, al Munteniei, sudul Dobrogei și Meridionali. De menționat că în zonele montane înalte avem din nou parte de lapoviță și ninsori.

Vorbim de cantități importante de precipitații: prin nordul și SV Olteniei vom avea 60 – 70 l/mp, prin sudul Munteniei și al Moldovei 30 – 40 l/mp, iar pin Dobrogea, 20 – 25 l/mp.

Vânt:

– Pe parcursul nopții putem avea parte de intensificări moderate ale vântului prin Banat, zonele montane, Oltenia, Muntenia și Dobrogea (rafale de 40 – 50 km/h). Odată cu orele după amiezii vorbim de un vânt moderat în cea mai parte a țării, pentru că abia la finalul zilei să vorbim de un vânt mai liniștit.

Concluzii:
– Sudul țării are mâine parte de o zi ploioasă, vorbim chiar de cantități mari de ploaie, iar temperaturile vor fi modeste pentru finalul de lună mai. Pe crestele montane din Meridionali reapar ninsorile.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *