prognoze

Prognoză meteo 18 mai 2020–cald, soare, frumos!

Context sinoptic:

– Pe parcursul zilei de mâine, la nivelul țării noastre se va poziționa un centru de presiune ridicată, asociat anticiclonului Azoric, cu centrul baric Quirinius poziționat chiar în zona țării noastre. Cel puțin pentru moment, fronturile atmosferice să păstrează departe de zona țării noastre, iar din punct de vedere al circulației, una pe direcție V – E, ziua de mâine păstrează, bună parte din ea, diferențele termice dintre N (abateri ușor negative, spre –1, –2 grade) și S (abateri ușor pozitive, +1 spre +2 grade), pentru ca, odată cu orele serii, aerul cald să câștige tot mai mult teren și cu abateri negative să mai rămânem doar prin NE extrem.

Temperaturi:

– Vorbim de minime negative în nordul extrem al Orientalilor (-1 spre –2 grade), 2 – 4 grade în restul aceleiași regiuni montane, respectiv 4 – 6 grade prin restul zonelor montane. În nordul și centrul Moldovei, Transilvania, Maramureș, Banat și Crișana nu trecem de minime de la 8 spre 10 grade, iar prin sudul Moldovei și sudul Banatului ne oprim la 12 – 13 grade. Mult mai cald va fi prin zona Dobrogei și a Munteniei, unde putem atinge și 16 – 17 grade, pentru ca în zona Olteniei să vorbim chiar de o noapte tropicală, cu valori de 20 – 21 de grade.

Maximele zilei vor fi cuprinse, la nivelul întregii țări, între 24 – 26, 27 de grade, cu valori de 18 – 20 de grade prin zonele montane (12 – 14 grade pe creste).

Nebulozitate:

– Începem noaptea cu nebulozitate joasă prin Transilvania, Maramureș, Orientali, Meridionali (acoperire de 70 – 100%), dar și prin Moldova (30 – 50%). Odată cu orele dimineții norii joși își fac apariția și prin zona Munteniei, prin nordul Crișanei, dar mai rămân prezenți și prin Transilvania. Dimineața, la prânz și până la orele serii (când se retrag spre Meridionali) norii joși rămân prezenți prin Muntenia și Oltenia, cu acoperire de la 30 – 50% spre 70% izolat. Seara și finalul zilei aduc un cer senin la nivelul întregii țări.

Ceață:

– Pe timpul nopții avem condiții de ceață prin zonele montane iar spre dimineață, pe arii extinse din Transilvania.

Precipitații:

– La începutul nopții avem parte de ceva ploi răzlețe prin Maramureș, pentru ca în a doua parte a dimineții să avem ploi prin sudul județelor Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău, Brăila, dar și prin Ialomița și Ilfov. Odată cu înaintarea în dimineață, ploile ajung și prin zona Călărași, izolat prin estul județului Constanța, dar și prin Olt și Dolj. În zonele menționate mai sus din Oltenia și Muntenia ploile vor continua până spre orele prânzului posibil, pentru ca după amiaza ele să se retragă doar prin zona vestică a Meridionalilor, de unde, după câteva ore, dispar.

Vânt:

– La începutul nopții vântul rămâne activ prin zonele montane (rafale de 50 – 60 km/h), dar, odată cu intrarea în dimineață, vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări. Situație care nu se va schimba până la finalul zilei.

Concluzii:
– Ziua de mâine aduce o vreme plăcută, caldă, cu puține ploi în prima ei parte, în rest mult soare.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *