prognoze

Prognoză meteo 12 mai 2020–Vânt de 100 de km/h prin zona de Curbură!

Context sinoptic:

– Începem ziua în zona de acțiune a unei depresiuni poziționate în nord-estul extrem al Europei, cu centri barici Britta, Cordula și Aki (pe care îi vom regăsi în Scandinavia și Rusia. În zona țării noastre ajunge dorsala acestei depresiuni. În același timp, un vast front rece, poziționat fix între această depresiune și anticiclonul Azoric cu centrul baric Quirinius, traversează bună parte din Europa, și pe direcție de la V la E, influențează și vremea din țara noastră pe parcursul zilei de mâine. De interes va fi și linia de presiune scăzută care se va poziționa în fața frontului rece (jgheab) și care ar putea aduce o perturbație în troposfera superioară, ceea ce înseamnă un risc crescut de precipitații. La finalul zilei țara noastră intră într-un câmp de presiune ridicată, anticiclonică.

Și din punct de vedere al circulației lucrurile se schimbă radical, astfel că advecția caldă din ultimele zilei este înlocuită de o advecție maritim polară, ce va duce abaterile termice de la 850 hPa și la –8, –10 grade sub normalul perioadei prin nordul țării și la valori normale prin sud.

Temperaturi:

– Urmează o noapte caldă la nivelul întregii țări, chiar tropicală prin sudul Olteniei, Moldova, nordul Dobrogei, acolo unde se vor atinge și depăși 20 – 21 de grade. În restul țării vorbim de minime în jurul a  14 – 16 grade. Inclusiv în zonele montane vom avea parte de minime ridicate, ce vor ajunge la 12 – 14 grade, cu 7 –9  grade pe creste.

Contrastul termic produs de schimbările sinoptice de mâine va fi unul extrem de puternic. În timp ce prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania (sud), nordul Moldovei, zonele montane (Apuseni, Meridionali, nordul orientalilor) avem maxime de la 14 spre 16 grade, chiar 10 – 12 grade prin Crișana, Maramureș), în centrul și sudul Moldovei, sudul Transilvaniei, Oltenia, Muntenia, Dobrogea vorbim de maxime de 26 – 28 de grade, iar în nordul Dobrogei chiar spre 30 – 31 de grade.

Nebulozitate:

– Încă de pe timpul nopții nebulozitatea joasă apare prin Orientali, Apuseni, Munții Banatului, dar și prin nordul Transilvaniei. Odată cu orele dimineții lucrurile se schimbă radical și norii joși pun stăpânire pe Banat, Crișana, zonele montane, Maramureș, iar apoi și prin Transilvania și nordul Moldovei. Odată cu orele serii cerul se eliberează de nori și prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, dar rămânem cu ei prin zonele montane, sudul Transilvaniei, centrul și sudul Moldovei, dar și prin estul Munteniei.

Ceață:

– Nu avem condiții de ceață la nivelul țării noastre pe parcursul zilei de mâine.

Precipitații:

– Despre ploi vorbim încă de pe timpul nopții, prin zona Apusenilor, Munții Banatului, nordul Transilvaniei și al Orientalilor. Până la orele dimineții ploile ajung și prin Transilvania și nordul Moldovei. Odată cu orele prânzului ploile cuprind Banatul, Crișana, Maramureș, zonele montane, iar după amiaza și Transilvania, Moldova.Vorbim de ploi care vor fi însoțite și de descărcări electrice, vânt cu aspect de vijelie, izolat și grindină. Spre seară am putea avea ploi și prin nordul, apoi și estul Munteniei, nordul Dobrogei. Seara precipitațiile se restrâng la zonele montane (prin nordul Orientalilor am putea avea chiar lapoviță și ninsori). Cantitățile de precipitații vor fi slabe (5 – 10 l/mp) cu excepția zonelor montane, unde s-ar putea cumula și 20 – 25 l/mp.

Vânt:

– La începutul nopții avem parte de vânt intens în zonele montane (Meridionali, nordul Orientalilor, Apuseni) unde se pot atinge, la rafală, viteze și de 80 – 90 km/h, dar vânt cu rafale moderate vom avea și prin Banat și Crișana (40 – 50 km/h). Odată cu orele prânzului vorbim de un vânt moderat prin mare parte din țară, cu rafale de 40 – 50, 55 km/h, iar după amiaza vorbim de un vânt iar a după amiaza vântul devine foarte intens, iar prin Moldova, Muntenia, Dobrogea, Transilvania și zonele montane  avem rafale de 70 – 80 km/h, iar prin zona de Curbură chiar 90 – 100 km/h. Odată cu orele serii vântul se liniștește în bună parte din țară, doar prin Moldova, sudul Olteniei și Munteniei și zonele montane urmând să mai avem rafale de 40 – 50 km/h.

Concluzii:
– Ziua de mâine est una plină de fenomene meteo. Ploi pe arii extinse, însoțite și de tot alaiul de fenomene convective, vânt foarte puternic prin unele zone, răcire accentuată mai ales prin vest, nord și centru.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Image by Noupload from Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *