estimari

Vremea în mai–plouă, să avem mălai?

Iată-ne deja gata cu prima decadă a lunii mai, și, din pricina evenimentelor din prima săptămână a lunii, venim abia acum cu estimarea pentru ultima lună de primăvară.

Prima săptămână din mai ne-a arătat din plin capriciile acestei luni. O lună care este cea mai călduroasă a primăverii, dar și extrem de instabilă. Iar situația aceasta se datorează unor importante modificări sinoptice, reprezentate de cicloni mediteraneeni viguroși, de o dorsală extinsă a anticiclonului Azoric dar și de anticiclonul est – european.

Temperaturi:

Mai 2020, conform estimărilor celor de la ECMWF, din punct de vedere al temperaturilor, se va menține mai cald decât normalul climatologic în bună parte din țară, cu abateri chiar de +1.5, +2 grade prin sudul țării, de 0.5 spre 1 grad în centrul și sudul Moldovei, Dobrogea și Banat. Restul țării (Crișana, Maramureș, Transilvania și nordul Moldovei) vor avea parte de un regim termic apropiat de normal sau chiar ușor sub normal, prin nordul extrem.

Precipitații:

Veștile bune vin, în schimb, din estimarea privind regimul pluviometric, care anunță un excedent de precipitații în Transilvania, Maramureș, zonele montane, Moldova, bună parte din Dobrogea, estul și sudul Munteniei, în timp ce în Oltenia, nordul și vestul Munteniei, Banat și bună parte din Crișana vom rămâne pe deficit.

O imagine și mai detaliată asupra vremii din mai ne oferă și prognoza ECMWF pentru următoarele 46 de zile, care ne arată o a doua jumătate a lunii mai degrabă cu temperaturi normale sau chiar mai rece un pic decât normalul, asta după ce trecem de vârful 12 – 13 mai, când vom putea atinge și chiar depăși valori de 30 de grade.

În ceea ce privește precipitațiile, acestea par a deveni importante cantitativ odată cu 17 mai, la început în nord, vest, centru și est, iar în ultima săptămână din mai ele să ajungă și prin sudul țării.

IMPORTANT:

Estimările sezoniere ECMWF au un grad de realizare în jurul a 60% și ele nu iau în calcul posibilele fenomene extreme care nu pot fi prognozate pe termen lung.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *