prognoze

Prognoză meteo 06 mai 2020–viscol la munte, ploi și vânt în restul țării!

Context sinoptic:

– În ciuda avansului anticiclonului Paul, acesta nu reușește să disloce din zona țării noastre izobarele unei depresiuni poziționată în Ucraina. Un front rece ne părăsește prin SE și se poziționează în bazinul Mării Negre.

Advecția de aer foarte rece continuă și pe parcursul zilei de mâine, pe direcție NV – SE, ducând abaterile termice negative la valori de –4 spre –6 grade față de normal, la 850 hPa.

Temperaturi:

– Noaptea aduce temperaturi negative în nordul Orientalilor, al Maramureșului, Apuseni (-0 spre –2 grade), în timp ce în restul zonelor montane, prin Banat, Crișana, nordul Transilvaniei, al Moldovei, ne oprim la 4 – 6 grade. 8 – 9 grade vor fi minimele prin sudul și centrul Transilvaniei, centrul Moldovei, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei urcăm  până la 12 – 14 grade.

Maximele de mâine vor fi modeste pentru data din calendar, în mare parte din țară urmând să fie cuprinse între 14 – 16 grade, cu valori ușor mai ridicate prin centrul și vestul Munteniei (18 grade), dar și mai scăzute, spre 11 – 12 grade, prin Dobrogea, Transilvania, Maramureș și Crișana. În zonele montane ne oprim la 6 – 8 grade, cu 2 – 4 grade pe creste, iar pe crestele Meridionalilor chiar –1 spre –2 grade.

Nebulozitate:

– La începutul nopții cerul este acoperit de nori în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul Moldovei, nordul Olteniei și zonele montane aferente. Până la orele dimineții, pe o deplasare NV – SE, cerul se eliberează de nori prin Transilvana, Banat, Crișana, Maramureș dar aceștia cuceresc Oltenia, Muntenia, Moldova și zonele montane. Odată cu orele prânzului, cerul se mai eliberează de nori prin bună parte din țară, cu excepția zonelor montane, estului Munteniei, sudului Moldovei și Dobrogei, unde gradul de acoperire se situează de la 50 – 70, chiar 100%.

După amiaza și seara, noi sisteme noroase pătrund prin nordul țării și în scurt timp nebulozitatea joasă acoperă nordul Moldovei, Transilvania, Maramureș, zonele montane, Banat și Crișana.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață pe arii restrânse din județele Timiș și Arad, iar dimineața și prin Gorj și Vâlcea.

Precipitații:

– Pe timpul nopții ploile vor traversa țara pe direcție NV – SE și vor fi chiar moderate cantitativ. Pe crestele montane avem parte de lapoviță și ninsori. Pe parcursul dimineții avem parte de ploi prin sudul Moldovei, Dobrogea, prin sudul Transilvaniei, în timp ce pe crestele montane avem parte de lapoviță și ninsori. Odată cu a doua parte a după amiezii, un nou front de precipitații pătrunde prin nordul țării, și în scurt timp avem parte de ploi prin Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, nordul Moldovei, iar prin zonele montane avem parte de ninsori. Pe parcursul serii vom avea parte de ploi și prin estul, sud-estul Munteniei, sudul Moldovei și Dobrogea.

Cantitățile de precipitații vor fi importante în zonele montane, unde se pot atinge 25 – 30 l/mp, dar și prin estul Munteniei, sudul Moldovei. În restul regiunilor se vor cumula maxim 5 – 10 l/mp.

Vânt:

– Pe timpul nopții avem parte de intensificări de vânt prin zonele montane, sudul Moldovei (40 – 50 km/h). Începând cu a doua parte a dimineții vorbim de un vânt activ în bună parte din țară, cu rafale care pot ajunge la 40 – 50 km, prin Oltenia, Muntenia, zonele montane chiar 60 – 70 km/h iar prin vestul Meridionalilor chiar 80 – 90 km/h. Seara și până la finalul zilei rămânem cu un vant moderat (30 – 40 km/h), doar prin zonele montane acesta continuând să bată cu putere, viscolind ninsoarea, la rafale de 80 – 100 km/h.

Concluzii:

– Ziua de mâine nu va fi deloc una plăcută. Avem parte de ploi, moderate chiar, avem parte și de vânt foarte intens, chiar viscol la munte. Și temperaturi modeste.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *