prognoze

Prognoză meteo 05 mai 2020–cresc temperaturile, se restrâng ploile!

Context sinoptic:

– Țara noastră rămâne în continuare în zona de influență a unui câmp de presiune scăzută desprins din ciclonul Zlatina, care acum se află poziționat în nord-estul extrem al Rusiei. În același timp, spre țara noastră avansează și izobarele unui anticiclon poziționat cu centrul baric pe Marea Britanie (Paul). Pe parcursul zilei de mâine vom fi traversați și de un front rece, pe direcție de deplasare V – E.

Din punct de vedere al circulației, ziua de mâine aduce o advecție de aer și mai rece, dinspre NV, astfel că abaterile termice negative coboară chiar spre –8 grade în vest, nord, centru, în timp ce în restul țării vor fi la –1, –2 grade sub normalul perioadei.

Temperaturi:

– Noaptea aduce temperaturi cuprinse între 4 – 6 grade prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, Oltenia, în timp ce pe crestele montane din Meridionali avem minime negative de la –1 spre –2 grade. Mai cald va fi în Muntenia, Dobrogea, Moldova, acolo unde se vor atinge 10 – 12 grade.

Maximele vor ajunge la valori de 16 – 18 grade prin Transilvania, Maramureș, Crișana, Banat, în timp ce în Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova urcăm la 20 –22, 23 de grade, În zonele montane maximele se opresc la 10 – 12 grade, cu 4 – 6 grade pe creste.

Nebulozitate:

– La începutul nopții avem nebulozitate joasă accentuată prin zonele montane, Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, sudul Dobrogei, dar și prin centrul și sudul Moldovei, nordul Dobrogei, Muntenia (aici cu un grad de acoperire de până la 50%). Până la orele dimineții cerul se mai eliberează de nori prin vestul Transilvaniei, iar apoi, până  la prânz și prin Muntenia, Moldova, restul Transilvaniei și zonele montane, unde gradul de acoperire nu mai trece de un 30 – 50%. Odată cu orele după amiezii și seara norii joși revin în forță prin Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, nord vestul Olteniei, nordul Moldovei.

Ceață:

– Pe parcursul nopții avem condiții de ceață prin zona Carpaților de Curbură iar dimineața și prin Meridionali și Orientali.

Precipitații:

– La începutul nopții ploile sunt prezente prin zonele montane, nordul Moldovei i sudul Dobrogei, dar și prin estul Transilvaniei. Spre orele dimineții mai vorbim doar de ploi răzlețe pe la munte dar și prin zona Bucureștiului sau sudul județului Călărași. În prima parte a dimineții există condiții de ploaie și prin vestul Banatului. Odată cu orele prânzului, un front de precipitații pătrunde prin NV (Bihor, Satu Mare) și în scurt timp precipitațiile se extind și în Maramureș, Sălaj, Cluj, Bistrița, Suceava, Orientali, Apuseni, vestul Meridionalilor, Mureș, Timiș, Hunedoara, iar sera vorbim de ploi în toată Transilvania, nordul Moldovei, Maramureș, Banat, Crișana, iar la finalul zilei și sudul Olteniei.

Vânt:

– Până la orele prânzului vorbim de un vânt liniștit la nivelul întregii țări, în timp ce după amiaza vine cu rafale moderate (30 – 40, 50 km/h). Seara mai vorbim de intensificări prin zonele montane și prin Oltenia (40 – 50 km/h).

Concluzii:
– Ploile se mai manifestă doar prin nord, vest, centru și abia seara prin Oltenia, temperaturile sunt în creștere.

Dacă dorești prognoze meteo personalizate, te rugăm să accesezi unul din abonamentele disponibile aici:www.patreon.com/prognozemeteo iar apoi să ne lași aici o adresă de e-mail unde să îți putem trimite materialele solicitate.http://prognozemeteo.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *